«Όργιο» διαδικτυακής απάτης εν καιρώ COVID - Τα 10 σημεία-«κλειδιά» που πρέπει να προσέξετε

Κρήτη
«Όργιο» διαδικτυακής απάτης εν καιρώ COVID - Τα 10 σημεία-«κλειδιά» που πρέπει να προσέξετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια η αύξηση των καταγγελιών για ηλεκτρονικές απάτες τις ημέρες της καραντίνας σύμφωνα με τη SafeLine.gr

Οργιάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου εν καιρώ πανδημίας... Σύμφωνα με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, η γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr έχει δεχτεί από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα μεγάλο αριθμό αναφορών που αφορούν σε οικονομικές απάτες σε εξ αποστάσεως συναλλαγές και ηλεκτρονικές αγορές.

Οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί αισθητά από το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την “υπερχρήση” του Internet από τους πολίτες:. Αυτός είναι ο λόγος που το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ εφιστά την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Ίδρυμα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι τρόποι εξαπάτησης που καταγράφονται συχνότερα τους τελευταίους μήνες, ενώ δίνονται συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε τις διαδικτυακές “παγίδες”, οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω... COVID και καραντίνας.

Ηλεκτρονικό “ψάρεμα”

Σύμφωνα με το ΙΤΕ, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) προκειμένου επιτήδειοι να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία. Το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαφημίσεων ή από ιστότοπους που έχουν παρόμοια εμφάνιση με ιστότοπους που τα θύματα χρησιμοποιούν ήδη. Για παράδειγμα, τα θύματα λαμβάνουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να έχει σταλεί από την τράπεζά τους, το οποίο τους ζητά να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού. Πληροφορίες που μπορεί να ζητηθούν είναι τα ονόματα χρηστών και κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, αριθμοί πιστωτικών καρτών, ημερομηνία γέννησης κ.ά.

Απάτες με spam

Επιπρόσθετα, συχνές είναι οι καταγγελίες για περιστατικά spam μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου, που αποστέλλονται μαζικά σε διάφορους αποδέκτες με σκοπό την εξαπάτησή τους. Ειδικότερα, επιτήδειοι στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους, ενώ κάποιες φορές το μήνυμα φαίνεται ψευδώς να έχει αποσταλεί από τον ίδιο προσωπικό λογαριασμό του παραλήπτη.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Emails με κακόβουλο λογισμικό

Καταγγελίες αναφέρονται και σε λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware), ενώ ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στους χρήστες και για οργανωμένα κυκλώματα εγκληματιών που, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους, εκμεταλλεύονται τη μοναξιά και την ανάγκη επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του lockdown (romance scam).

Πώς θα προστατευτείτε από επίδοξους απατεώνες

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ απαριθμεί μια σειρά από συμβουλές προς τους χρήστες του διαδικτύου, προκειμένου αυτοί να προστατευτούν από τους επίδοξους απατεώνες:

* Να παρατηρείτε πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.

* Να μην απαντάτε ποτέ σε ύποπτα emails. Καμία υπηρεσία, π.χ. τράπεζα, δε θα ζητήσει διαδικτυακή ενημέρωση για προσωπικά δεδομένα.

* Να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

* Σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγετε τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία που περιέχονται στα μηνύματα αυτά.

* Να χρησιμοποιείτε λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

* Να πραγματοποιείτε αγορές από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας.

* Να ελέγχετε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Να αναζητάτε, ειδικότερα, την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και αποτελεί, μάλιστα, ένδειξη απάτης.

* Να ελέγχετε πριν από την πληρωμή ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνεστε ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο “διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης” - browser με τη μορφή HTTPS.

* Να αναζητάτε και να διαβάζετε σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αγοράσει από το κατάστημα.

* Να μην πείθεστε από υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News