Καινοτομία

Χάκερς επιτέθηκαν στο Ινστιτούτο Iολογίας της Γουχάν, στο ίδρυμα Gates και τον ΠΟΥ

Όπως έγραψε χθες η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, περίπου 25,000 emails, κωδικοί πρόσβασης και απόρρητα κείμενα εκλάπησαν

Ομάδα χάκερς χτύπησαν, σύμφωνα με πληροφορίες τις ιστοσελίδες του Ιδρύματος Gates, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και του κινεζικού Ινστιτούτου Iολογίας της πόλης Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού

Όπως έγραψε χθες η αμερικανική εφημερίδα  Washington Post, περίπου 25,000 emails, κωδικοί πρόσβασης και απόρρητα κείμενα τα οποία λέγεται ότι ανήκουν στις προαναφερθείσες οργανώσεις εμφανίστηκαν σε διάφορες πλατφόρμες όπως η ιστοσελίδα 4chan, ενώ στη συνέχεια διοχετεύθηκαν σε  πλατφόρμα αρχειοθέτησης ντοκουμέντων, την  Pastebin, αλλά και στο Twitter.

Αφότου έγινε γνωστό το «χτύπημα» των χάκερς, οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας δεν έχασαν χρόνο και άρχισαν τις αναρτήσεις σε διάφορες πλατφόρμες με κεντρική ιδέα ότι ο Κορωνοϊός, ή COVID-19 κατασκευάστηκε στο Ιολογικό Ινστιτούτο της Γιουχάν.

Τόσο η Washington Post όσο και άλλα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες της SITE, Ιστοσελίδας Πληροφοριών για εξτρεμιστικές ενέργειες και οργανώσεις. «Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, ακροδεξιοί εξτρεμιστές απευθύνουν έκκληση για εκστρατεία τιμωρίας η οποία βασίζεται στις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού» δηλώνει η Ρίτσα Κατς, διευθύντρια της SITE, στην εφημερίδα Seatle Times.

«H διοχέτευση αυτών των στοιχείων είναι ένα ακόμη τμήμα της προσπάθειας που καταβάλουν εδώ και μήνες οι ακροδεξιοί για να μετατρέψουν σε όπλο της προπαγάνδας τους την πανδημία του κορωνοϊού» προσθέτει η ίδια.

Και πράγματι, αφότου έγιναν γνωστές οι διαρροές εγγράφων, ορισμένα εκ των οποίων προωθούνται από χρήστες του Twitter – χωρίς βεβαίως να μπορούν να επιβεβαιωθούν – πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να επενδύσουν και να υπερβάλλουν σε θεωρίες συνωμοσίας που αρχίζουν απ’ την κατασκευή του στο Ινστιτούτο της Ουχάν, την παραγωγή του από μετάλλαξη του ιού HIV ή την διοχέτευσή του σκοπίμως από την επικεφαλής της Ομάδας Λοιμωξιολόγων του Ινστιτούτου της Γουχάν  με την τοποθέτηση μολυσμένου από τον ιό πάγου δίπλα σε ανεμιστήρα στην ιχθυαγορά της Γουχάν.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχει βρεθεί στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας, που αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να έχει αποδράσει από το εργαστήριό του.

Το δημοσίευμα της SITE, με έδρα στην Βιθεσδά του Μέριλαντ, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των email και κωδικών πρόσβασης που διέρρευσαν αφορά στις αμερικανικές υπηρεσίας Υγείας, όπως το CDC και ΝΙΗ, ενώ μεγάλος αριθμός αφορά και την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε μικρότερο βαθμό επλήγησαν το Ίδρυμα Gates και το Ινστιτούτο της Γουχάν.

Όλοι οι οργανισμοί μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει το γεγονός, ενώ το ίδρυμα Gates σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “παρακολουθεί την κατάσταση” και προς το παρόν δεν έχει κάποια ένδειξη. Ταυτόχρονα το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει την «επίθεση».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Twitter Κάιτ Ρόσμπορο, «είμαστε σε γνώση της δραστηριότητας αυτής και έχουμε θέσει σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα ασφαλείας μας, ειδικά σε ότι αφορά την πολιτική μας περί ιδιωτικής πληροφόρησης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Πηγή: hellasjournal.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια