Fake News, ζουν και βασιλεύουν!

Επιστήμη
Fake News, ζουν και βασιλεύουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σχολές που έχουν δημιουργηθεί

Τα fake news είναι ένας όρος που εσχάτως χρησιμοποιείται πάρα πολύ, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, και ο οποίος δημιουργήθηκε για να περιγράψει κάτι πάρα πολύ παλιό: την προπαγάνδα, τα ψέματα, την παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση και τις κατασκευασμένες ειδήσεις που υπήρχαν πάντα. Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι οι τρόποι διάδοσής τους. Υπάρχει, ωστόσο, και μια μεγάλη σύγχυση γύρω από τον όρο αυτό, κυρίως επειδή χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό καταχρηστικά, ειδικά από τους πολιτικούς. Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στον ιστότοπο lifo.gr, συχνά πολιτικά πρόσωπα που ψεύδονται και παραπληροφορούν συστηματικά την κοινή γνώμη καταγγέλλουν ως “fake news” αλήθειες ή αποκαλύψεις που δεν τους βολεύουν.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει "σχολή"

Μάλιστα, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις για το Προσφυγικό, η Τουρκία είναι από τις χώρες που έχει κάνει “σχολή” τα fake news, που διοχετεύονται από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους ή ακόμα και από τον ίδιο τον "σουλτάνο". Πιο τραγικό το δεδομένο ότι πολλές φορές αυτά τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ γίνονται αντικείμενο επίσημων τουρκικών κυβερνητικών δηλώσεων, αλλά και σημείο αναφοράς εκτόξευσης απειλών.

Τα σκηνοθετημένα ρεπορτάζ στον Έβρο δεν είναι η αρχή αυτής της τουρκικής μάστιγας, μιας και τη συγκεκριμένη τακτική ακολουθεί η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, αποτυπώνοντας το αναξιόπιστο προφίλ της. Δημοσιογράφοι σε ρόλο σκηνοθέτη, υπό την εποπτεία υπουργών, αλλά και πολίτες πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα σκηνικό ντροπής, που έχει καταστήσει την Τουρκία ως σκληρή βιομηχανία παραγωγής fake news και, όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News