default-image

Κορωνοϊός και social media

Επιστήμη
Κορωνοϊός και social media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον κορωνοϊό (Covid-19) να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, η παραπληροφόρηση και τα fake news οργιάζουν στην εποχή των social media. Σε αυτό το πλαίσιο, πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube, όπου δραστηριοποιούνται έντονα ομάδες που π.χ. αντιτάσσονται στα εμβόλια, λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει το BBC, μεταξύ άλλων, ομάδες κατά των δικτύων 5G εμφανίζονται να συνδέουν την επιδημία με το 5G, υποστηρίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις πως ο ιός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και ότι «στην πραγματικότητα» θα μπορούσε να πρόκειται για ένα σχέδιο συγκάλυψης των ασθενειών που προκύπτουν από το 5G. Επίσης, κάποια βίντεο στο YouTube παρουσιάζουν πολύπλοκες θεωρίες συνωμοσίας για το κρουαζιερόπλοιο “Diamond Princess”, ενώ άλλα υποστηρίζουν πως πρόκειται για τεχνητό ιό που φτιάχτηκε από την κινεζική ή την αμερικανική κυβέρνηση.

Το Facebook, όπως αναφέρει το BBC, φαίνεται να έχει εντείνει τα μέτρα του κατά της παραπληροφόρησης, καθώς οι αναζητήσεις για “coronavirus” παρουσιάζουν αξιόπιστες πληροφορίες από ιστοσελίδες όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ σε ομάδες αντιεμβολιαστών εμφανίζονται μηνύματα τύπου «μάθετε γιατί ο

ΠΟΥ συστήνει εμβολιασμούς για την πρόληψη πολλών ασθενειών».

Το YouTube επίσης φαίνεται να προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους, με banner του ΠΟΥ να εμφανίζεται πάνω από βίντεο για τον ιό - ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, συνεχίζουν να εμφανίζονται διαφημίσεις σε βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας.

Το Facebook λέει πως, πέρα από την προώθηση της ακριβούς πληροφόρησης, έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης: Εάν οι fact checkers του διερευνήσουν αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς και τους υποδείξουν ως ψευδείς, η εταιρεία περιορίζει την εξάπλωσή τους σε Facebook και Instagram. Ακόμη απαγορεύονται διαφημίσεις που παραπληροφορούν ή υποδεικνύουν πως τα αποθέματα κάποιου προϊόντος είναι περιορισμένα.

Εκπρόσωπος του Facebook είπε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των εργαζομένων της προς την ηπειρωτική Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ανέφερε προχθές Τετάρτη ένα κρούσμα άγνωστης προέλευσης στη Νότια Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε ακυρωθεί το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, ενώ οι ΑΤ&Τ Inc, Verizon Communications Inc και ΙΒΜ αποσύρθηκαν επίσης από τη συνδιάσκεψη κυβερνοασφαλείας RSA. H Google ανέφερε πως η δική της συνδιάσκεψη (12-14 Μαΐου) δεν έχει ακυρωθεί, ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τέλος, η Apple δεν έχει κάνει ανακοινώσεις για τη δική της συνδιάσκεψη τον Ιούνιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News