Καινοτομία

Microsoft: 1 δισ. δολάρια στην αντιγραφή του ανθρώπινου μυαλού

Η εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, συμφερόντων Έλον Μάσκ, σχεδιάζει να αναπαραγάγει «ανθρώπινους» εγκέφαλους με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Η OpenAI υποστήριξε ότι αυτή η επένδυση αφορά σχέδια ανάπτυξης «γενικής τεχνητής νοημοσύνης» που θα μπορέσει να ξεπεράσει τις γνωστικές δεξιότητες των ανθρώπων. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες σε έναν καινούργιο, γενναίο κόσμο που τώρα είναι αδιανόητες» δηλώνουν οι επικεφαλής της OpenAΙ του Έλον Μασκ

«Η δημιουργία "γενικής τεχνητής νοημοσύνης" θα αποτελέσει τη σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη στην ανθρώπινη Ιστορία, καθώς έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την τροχιά της» δήλωσε ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, στη βρετανική «Independent».

 «Αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, και μάλιστα δουλεύουμε μαζί με τη Microsoft για αυτό τον λόγο».

Σύμφωνα με το Έθνος, οι δύο εταιρείες, πρόκειται να συνεργαστούν για να αναπτύξουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, την οποία η OpenAI θα αξιοποιήσει εμπορικά με τη βοήθεια της Microsoft και την cloud εφαρμογή Azzure. 

Η ΟpenAI ιδρύθηκε το 2015 με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη «γενικής τεχνητής νοημοσύνης» που θα προσομοιάζει στον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Με άλλα λόγια, επιχειρείται η δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων και ρομπότ που θα μπορούν να μαθαίνουν και να πειθαρχούν, σε αντίθεση με τις στενών προοπτικών και χαμήλης προσδοκίας δυνατότητες που παρουσιάζει η υφιστάμενη τεχνολογία.

Η startup έχει ήδη επιτύχει μια σειρά από αξιόλογα επιτεύγματα στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, ενώ τρέφει βάσιμες ελπίδες ότι μια μέρα θα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

«Θέλουμε τη "γενική τεχνητή νοημοσύνη" να συνεργάζεται με τους ανθρώπους για την επίλυση τρέχοντων πολυεπίπεδων επιστομονικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση».

Οι διοικούντες την OpenAI εκτιμούν, επίσης, ότι η τεχνολογία θα προσφέρει στους πάντες οικονομική ελευθερία ώστε να αναπτύξουν ταλέντα, κλίσεις και δεξιότητες, χωρίς να έχουν το άγχος του βιοπορισμού: «Θα υπάρξουν ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο, που τώρα είναι αδιανόητες».

Από την ίδρυση της OpenAI, πριν από τρία χρόνια, ο Έλον Μασκ ανησυχεί για τα ζητήματα που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξή της εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τα πυρηνικά όπλα.

To 2017, o διευθύνων σύμβουλος των SpaceX και Tesla μαζί με ερευνητές της Microsoft υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία όριζαν τις αρχές που θα επέτρεπαν την ασφαλή ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, ώστε αυτή είναι επωφελής για την ανθρωπότητα.

«Λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε πώς θα αποκομίσουμε τα οφέλη της αποφεύγοντας πιθανές παγίδες» είχαν υπογραμμίσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια