Καινοτομία

Cretan astronaut: Ο «Μανούσος» έφτασε για δεύτερη φορά στο διάστημα

Ποια είναι η ομάδα νέων από την Κρήτη που «κρύβεται» πίσω από την πτήση;

Ο Κρητικός αστροναύτης «Μανούσος» έφτασε για δεύτερη φορά στο διάστημα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η ομάδα Cretan Astronaut αποτελείται από νέους φοιτητές και αποφοίτους, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει την Κρήτη στον χάρτη της Αεροδιαστημικής από το 2018, έχοντας στείλει ήδη μία φορά τον πρώτο Κρητικό Αστροναύτη στο διάστημα. Η ομάδα πέτυχε να αποστείλει τον «Μανούσο», μια φιγούρα αστροναύτη με κρητικό μουστάκι, πάνω από τα 28 χλμ.*, κατακτώντας τη στρατόσφαιρα.

 Η αποστολή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στις 25 Σεπτεμβρίου, από τα Χανιά της Κρήτης και το βίντεο 360 μοιρών της αποστολής θα δημοσιευθεί σύντομα.

 «Ο Μανούσος αναχώρησε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στην περιοχή Όασης Βαρυπέτρου στις 07:51:09 ώρα Ελλάδος, έφτασε τα 28 χλμ.* ύψος και προσγειώθηκε 85 χλμ. μακριά, στην περιοχή Κλήμα Ηρακλείου στις 09:47:51, ύστερα από 1 ώρα 56 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα ταξίδι. Η θερμοκρασία του υπολογιστή πτήσης έφτασε έως -12°C, ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες που συνάντησε ήταν χαμηλότερες από -44°C.

Η επιτυχία των δυο αποστολών οφείλεται στην ανάπτυξη και στον ενδελεχή έλεγχο όλων των μερών της αποστολής από την ομάδα. Όσον αφορά το hardware, αναπτύχθηκε ένας υπολογιστής πτήσης ο οποίος αποτελεί μια επεκτάσιμη πλατφόρμα, πάνω στην οποία μπορούν να προστεθούν διάφορα πειράματα, και φυσικά ο αντίστοιχος δέκτης του. Στην μεριά του software, αναπτύχθηκαν το firmware του υπολογιστή πτήσης και του δέκτη, το λογισμικό παρακολούθησης της πτήσης και μια βοηθητική εφαρμογή για android που επεκτείνει την λειτουργικότητα του προηγουμένου και διευκολύνει την ανεύρεση του σκάφους.

Τα τρία τελευταία κομμάτια λογισμικού συνδέονται, επικοινωνούν και αποτελούν ένα παζλ, δημιουργώντας την εικόνα-πρόσωπο των αποστολών. Το δε λογισμικό του υπολογιστή πτήσης, ως είθισται σε διαστημικές αλλά και άλλες εφαρμογές, είναι πλεονασματικό, δηλαδή υλοποιεί μεθόδους ανάκτησης κανονικής λειτουργίας σε περιπτώσεις κρίσιμων καταστάσεων και ολικών-συστημικών σφαλμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι ανέπτυξε η ομάδα λειτούργησε πλήρως και όπως αναμενόταν. Υπήρχαν περιπτώσεις και στις δυο αποστολές όπου προϊόντα της αγοράς (tracker, camera) δεν ανταποκρίθηκαν, μερικώς ή καθόλου, στις περιστάσεις.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις εγγενείς δυσκολίες αυτού και αντίστοιχων εγχειρημάτων καθώς και την σημασία ελέγχου, αποσφαλμάτωσης και εκτενών δοκιμών όλων των μερών της αποστολής. Είναι αναμφισβήτητα καρπός της δουλειάς μας αυτή η επιτυχία όπου περήφανα παρακολουθήσαμε το πρωί της Τετάρτης.

Η πορεία της ομάδας και του Μανούσου διανύει το δεύτερο χρόνο της και έχοντας πραγματοποιήσει, ήδη, δύο πτήσεις προς το διάστημα, βάζει πλώρη για νέες αεροδιαστημικές περιπέτειες, που θα αναδείξουν την Κρήτη ως σημείο τεχνολογικής καινοτομίας. Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την πρώτη αποστολή, διεθνή μέσα όπως η κρατική τηλεόραση της Κίνας πραγματοποίησαν αφιέρωμα στο εγχείρημα της ομάδας.

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τα πρώτα του βήματα από τον οργανισμό Youth Entrepreneurship Club στα πλαίσια της προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα.»

Ο Νίκολας Τσέκας - Organizational Development Manager του Οργανισμού δήλωσε «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τέτοια εγχειρήματα γίνονται πραγματικότητα με την βοήθεια μας και είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις από τα μέλη της ομάδας του Cretan Astronaut».

Αν θέλετε να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα της ομάδας, μπορείτε να την βρείτε σε όλα τα Social Media όπως Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, πληκτρολογώντας Cretan Astronaut.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια