ΙΤΕ: Σημαντικό Συνέδριο για τις Νευροεπιστήμες στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
ΙΤΕ: Σημαντικό Συνέδριο για τις Νευροεπιστήμες στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

300 επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό στο Ηράκλειο

Σταθμός για τα επιστημονικά δρώμενα της Κρήτης μπορεί να θεωρηθεί το 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, που θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, από την Παρασκευή 4/10 μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 4-6 Οκτωβρίου. Μέσα από αυτό το συνέδριο καθίσταται εφικτή η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στον χώρο των νευροεπιστημών, ενώ θα αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό και η νευροεπιστημονική κοινότητα της Κρήτης, η οποία έχει παραγάγει ένα αρκετά αξιόλογο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την κ. Κυριακή Σιδηροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, η οποία μίλησε για τον σκοπό της διοργάνωσής του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το συγκεκριμένο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο, με την έννοια να διαδώσει τις νευροεπιστήμες σε όλο τον ερευνητικό και επιστημονικό χώρο της Κρήτης, αλλά και στο ευρύ κοινό. Παρόλο που η νευροεπιστημονική κοινότητα της Κρήτης είναι αρκετά μεγάλη και επενεργεί στον χώρο των νευροεπιστημών της Ελλάδας και στην Ευρώπη, το συνέδριο αυτό μπορεί να διαδώσει την επιστημονική γνώση. Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες - και μάλιστα πολλά μέλη της κοινότητας της Κρήτης συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Εταιρείας - είναι κάθε δύο χρόνια να μαζεύει όλους τους νευροεπιστήμονες της Ελλάδας, από τους καθηγητές μέχρι και τους φοιτητές αλλά και τους άλλους ερευνητές. Το φετινό συνέδριο σκοπό έχει να συγκεντρώσει και Έλληνες του εξωτερικού αλλά και άλλους νευροεπιστήμονες από άλλες χώρες ώστε να δουν πως η νευροεπιστημονική κοινότητα της Κρήτης είναι πολύ ενεργή».

Αξιοσημείωτο στοιχείο στο συγκεκριμένο συνέδριο είναι πως, αν και επιστημονικό, το ευρύ κοινό είναι ευπρόσδεκτο. Επίσης, είναι σημαντικό πως οι φοιτητές έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον, πράγμα που καταδεικνύεται από τις προεγγραφές.

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (www.hsfn.gr) είναι μια επιστημονική εταιρεία η οποία έχει πάνω από 30 χρόνια δράσης. Η Εταιρεία έχει σκοπό την προώθηση της γνώσης γύρω από το νευρικό σύστημα, την προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ ερευνητών των επιστημονικών κλάδων των νευροεπιστημών και την ολοκλήρωση της έρευνας σε όλα τα επίπεδα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροεπιστημονικών Εταιρειών (FENS,www.fens.org) και του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Εγκεφάλου (IBRO, www.ibro.org).

Η νευροεπιστημονική κοινότητα στην Κρήτη αποτελείται από ερευνητές/τριες του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Βιολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας) και του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών), που μελετούν το νευρικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα: αναπτυξιακό, μοριακό/κυτταρικό, κυκλωμάτων/συστημάτων, γνωσιακό/συμπεριφοράς και υπολογιστικό.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περίπου 300 νευροεπιστήμονες (ερευνητές και φοιτητές όλων των επιπέδων) από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Φιλανδία.

Η Carmen Sandi, πρόεδρος της FENS, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Θα παρουσιάσει τον ρόλο του κυτταρικού μεταβολισμού και των μιτοχονδρίων στην απόκριση στο στρες.

Ο Eero Castren, γενικός γραμματέας της FENS, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Θα παρουσιάσει μελέτες του εργαστηρίου του για τους μηχανισμούς που επιτρέπουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Η Julie Bakker είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και θα μιλήσει στο συνέδριο για τη σχέση της φυλετικής ταυτότητας, των φυλετικών ορμονών και της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Η Rosa Cossart είναι διευθύντρια Ερευνών στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Νευροβιολογίας στη Μασσαλία και η ομιλία της θα αφορά στον ρόλο των αναπτυξιακών διεργασιών στη λειτουργία του ιπποκάμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση.

Ο Gregoire Courtine είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και θα παρουσιάσει στο συνέδριο τις νευροτεχνολογίες που αναπτύσσει στο εργαστήριό του για την αποκατάσταση της κίνησης μετά από παράλυση.

Σύγχρονες απόψεις στην έρευνα του νευρικού συστήματος

Όπως μας ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σιδηροπούλου, «στο συγκεκριμένο συνέδριο θα υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση της Ευρώπης. Η Julie Bakker θα μιλήσει για το ιδιαίτερο φάσμα των δύο φύλων ή αλλιώς φυλετικό φάσμα. Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι τα δύο άκρα ενός φάσματος. Και δεν είναι δύο διακριτά πράγματα. Είναι επίκαιρο θέμα και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Gregorie Courtine θα παρουσιάσει θεραπείες που έχει αναπτύξει στο εργαστήριο για την αποκατάσταση της κίνησης σε παράλυτα άτομα. Την ίδια στιγμή, το “παρών” θα δώσουν δύο ομιλητές, η Carmen Sandi που είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και ο Εero Castren, που είναι ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας».

Στα συμπόσια του συνεδρίου ερευνητές από πολλές χώρες θα αναπτύξουν τις σύγχρονες απόψεις για μια ποικιλία τομέων αιχμής στην έρευνα του νευρικού συστήματος, ενώ νεότεροι ερευνητές θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αναρτημένες ανακοινώσεις (posters).

Το συνέδριο υποστηρίζει και αναδεικνύει ενεργά τους νέους ερευνητές, δηλαδή μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες, με ποικίλους τρόπους:

1) Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε 10 εργασίες νέων ερευνητών για προφορική παρουσίαση.

2) Μια κριτική επιτροπή θα κρίνει τις αναρτημένες ανακοινώσεις και οι τέσσερις καλύτερες θα βραβευτούν με 500 ευρώ από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες. Σκοπός των βραβείων είναι η μερική κάλυψη των εξόδων για την παρακολούθηση του ευρωπαϊκού συνεδρίου FENS 2020 στη Γλασκόβη.

3) Το κόστος εγγραφής για τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές είναι 10 ή 20 ευρώ, με στόχο να προσελκύσει πολλούς από αυτούς να παρακολουθήσουν το συνέδριο.

4) Όλοι οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συμμετάσχουν στο συνέδριο δωρεάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News