Καινοτομία

FaceApp: «Γερνάει» και προβληματίζει - Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Αλήθειες και ψέματα για τη δημοφιλή εφαρμογή

Φρενίτιδα έχει προκαλέσει στα social media η εφαρμογή FaceApp, η οποία απεικονίζει γηρασμένους τους χρήστες της.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 100.000.000 χρήστες έσπευσαν να την κατεβάσουν.

Ο ειδικός σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και πρώην χάκερ, Θεοφάνης Κασίμης, εξηγεί στο ethnos.gr τι είναι αυτή η εφαρμογή αλλά και τι πρέπει να προσέξετε: «Το FaceApp είναι μια δημοφιλής εφαρμογή smartphone που σας επιτρέπει να τοποθετήσετε ένα φίλτρο στις selfies. Είναι μία εξέλιξη στο κόσμο της AI (Artificial Intelligence). Αυτό σας επιτρέπει να δείτε, για παράδειγμα, πως θα φαινόσασταν ως γέρος ή ως γυναίκα. Η δημοτικότητα της εφαρμογής έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες και χρησιμοποιείται επίσης από πολλές διασημότητες.

Το FaceApp συλλέγει και αποθηκεύει όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι χρήστες. Επιπλέον, αποθηκεύονται δεδομένα που δίνουν πληροφορίες για  το τηλέφωνό σας, μαζί με τα cookies, τα αρχεία καταγραφής, την τοποθεσία σας και τη χρήση της εφαρμογής σας.», αναφέρει.

Μπορεί τα δεδομένα μας να τα εκμεταλλευτούν τρίτοι;

Εάν τα δεδομένα του FaceApp πέσουν σε λάθος χέρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκιαγραφήσουν ένα εκτεταμένο προφίλ της συμπεριφοράς σας στο διαδίκτυο. Η φωτογραφία σας και ο κωδικός αναγνώρισης του τηλεφώνου σας μπορούν να συνδεθούν με δεδομένα από, π.χ., διαρροές δεδομένων, για να προσδιοριστούν τα ενδιαφέροντά σας. Ακόμα και διαρροές διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστωτικές κάρτες και κωδικοί πρόσβασης μπορούν να συνδεθούν με αυτό το προφίλ.

Μοιράζοντας cookies από τη συσκευή σας, ακόμη και η συμπεριφορά σας στο internet θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, για κλοπή ταυτότητας ή κατασκοπεία.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εκμεταλλευτεί στο παρελθόν διαρροή δεδομένων με παρόμοιο τρόπο, για παράδειγμα, για να υποκλέψουν ταυτότητες ή να χακάρουν λογαριασμούς.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση με το FaceApp;

Το FaceApp κατασκευάζεται από την Wireless Labs, μια εταιρεία που έχει ως έδρα την Ρωσία. Η εταιρεία δεν διαθέτει ευρωπαϊκό γραφείο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίκληση του ευρωπαϊκού νόμου περί ιδιωτικότητας. Η εταιρεία πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στις αιτήσεις παράδοσης ή διαγραφής των δεδομένων σας. Επιπλέον, το FaceApp δεν θα σας πει πού βρίσκονται τα δεδομένα σας αυτήν τη στιγμή.

Το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται στη Ρωσία αποτελεί επίσης σημάδι μη εμπιστοσύνης. Κυβερνητικοί hacker στη χώρα έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές για επιθέσεις hacking και προσπάθειες παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη χρήση των δεδομένων μου;

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το FaceApp δεν μπορούν πλέον να αφαιρεθούν από την εταιρεία. Μπορείτε να επιλέξετε να καταργήσετε την εφαρμογή και να την χρησιμοποιήσετε πλέον, για να αποτρέψετε τη συλλογή νέων δεδομένων.

Επιπλέον, με μελλοντικές δωρεάν εφαρμογές είναι συνετό να βλέπουμε πού είναι ο δημιουργός και τι συμβαίνει με τα δεδομένα. Η δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας εφαρμογής δηλώνει συχνά τι συλλέγει ο προγραμματιστής και ποια είναι η χρήση του. Εάν μια εταιρεία βρίσκεται στην Ευρώπη, τότε ο κατασκευαστής πρέπει να συμμορφώνεται με έναν αυστηρό νόμο περί απορρήτου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων σας.

Τι πρέπει να προσέχω προτού κατεβάσω οποιαδήποτε εφαρμογή από το Goolge Store ή από το Apple Store;

  1. Διαβάζω προσεκτικά τους όρους χρήσης της εφαρμογής
  2. Ρυθμίζω την άδεια πρόσβασης στις φωτογραφίες αναλόγως
  3. Ανεβάζω φωτογραφίες που είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά
  4. Αν έχω ήδη χρησιμοποιήσει απερίσκεπτα την εφαρμογή, στο εξής αλλάζω τις ρυθμίσεις άδειας πρόσβασης στο κινητό μου, ώστε να είμαι σίγουρος
  5. Αν θέλω ακριβώς να ξέρω τι στοιχεία έχει κρατήσει η εφαρμογή, επικοινωνώ με την εταιρεία για να μου αποσταλεί ο φάκελος με τα στοιχεία που συνέλεξαν και μου ανήκουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια