Θεαματικό διπλό φαινόμενο: Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης το βράδυ

Επιστήμη
Θεαματικό διπλό φαινόμενο: Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης το βράδυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που θα είναι ορατό το φαινόμενο

Η πανσέληνος του Ιουλίου ανατέλλει πάνω από την Ελλάδα  και την Κρήτη απόψε και γίνεται αφορμή για ρομαντικές βραδινές βόλτες. Σήμερα θα έχουμε πανσέληνο και μερική έκλειψη σελήνης. Μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα θα υπάρξει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ο δίσκος του φεγγαριού καλυμμένος από τη σκιά της Γης

Η σεληνιακή έκλειψη θα συνδυασθεί το βράδυ της Τρίτης 16/ 7 με πανσέληνο το ίδιο βράδυ. Από τη χώρα μας, ο δίσκος του φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News