Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ - Ρομπότ θα βοηθούν στο σπίτι

Επιστήμη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ - Ρομπότ θα βοηθούν στο σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ποιοι είναι οι φίλοι και τα ενδιαφέροντά μας

Στο επίκεντρο διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από ευρωπαϊκά και αμερικανικά Πανεπιστήμια και από παγκοσμίου φήμης εταιρείες Πληροφορικής και Τεχνολογίας, βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το 19ο Θερινό Σχολείο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 5 Ιουλίου, εστιάζει σε θέματα σχετικά με βαθιά Μηχανική Μάθηση, τη λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη σχέση της με την ηθική, τη λογική και τα ψηφιακά παιχνίδια.

Όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Γεώργιος Χαλκιαδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στήριξης της Έρευνας Πολυπρακτορικών Συστημάτων και αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στη ζωή μας.

Σε ένα βαθμό την έχουμε στην τσέπη μας, την κρατάμε στο χέρι μας, επιτρέπει την αναγνώριση προσώπων, αξιοθέατων και μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να καταλάβει ποιοι είναι οι φίλοι μας, τα ενδιαφέροντά μας».

Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης συναντάμε σήμερα και στον τομέα της Ιατρικής και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.

«Έχουμε πλέον ρομπότ, τα οποία μπορούν να χειρουργήσουν με ακρίβεια και είναι σε κλινικές δοκιμές τέτοια συστήματα. Έχουμε επίσης ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν ηλικιωμένους στο σπίτι», τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης πρωτοπορεί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μάλιστα μεταξύ των ερευνών που διεξάγει είναι και αυτή που αφορά σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα. Ταυτόχρονα με το θερινό σχολείο τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε εξέλιξη Διεθνές Εργαστήριο για τα 20 χρόνια από τη δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου των Ηλία Κουτσουπιά και Χρήστου Παπαδημητρίου για την έννοια του “Τιμήματος της Αναρχίας”.

Το “Τίμημα της Αναρχίας” είναι ένα πλέον κλασικό αποτέλεσμα στον χώρο της Θεωρητικής Πληροφορικής και της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων, το οποίο περιγράφει το κόστος του υπολογισμού λύσεων σε ένα κοινό πρόβλημα από αυτόνομους ευφυείς πράκτορες σε σχέση με το ιδεατό σενάριο που τη λύση παράσχει μια κεντρική οντότητα - “παντογνώστης”. Το αποτέλεσμα τιμήθηκε το 2012 με το Gödel Prize, το μεγαλύτερο παγκοσμίως βραβείο Θεωρητικής Πληροφορικής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στα Χανιά ο κορυφαίος Χρήστος Παπαδημητρίου

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 19ου Θερινού Σχολείου Τεχνητής Νοημοσύνης, βρίσκεται στα Χανιά ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, καθηγητής στο Columbia Universitiy των ΗΠΑ, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος το Σάββατο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με θέμα “Βίος εν δικτύω: προσωπικό αφήγημα για τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, τη ζωή και τη διανόηση, την επιστήμη και τη δημοκρατία”.

«Σε ένα βαθμό την έχουμε στην τσέπη μας, την κρατάμε στο χέρι μας, επιτρέπει την αναγνώριση προσώπων, αξιοθέατων και μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να καταλάβει ποιοι είναι οι φίλοι μας, τα ενδιαφέροντά μας»

Γεώργιος Χαλκιαδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος Θερινού Σχολείου

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια έφυγε στην Αμερική και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Princeton University το 1976. Από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Harvard (όπου ήταν καθηγητής του Bill Gates), ΜΙΤ, ΕΜΠ, Stanford, UC San Diego και UC Berkeley, ενώ από το 2017 κατέχει την τιμητική έδρα The Donovan Family Professor of Computer Science στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Του απονεμήθηκαν τιμητικά διδακτορικά από εννέα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης (1997), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (2015).

Θεωρείται διεθνώς ως ίσως ο κορυφαίος ερευνητής στη Θεωρητική Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα επιστημονικά βιβλία του (“Στοιχεία Θεωρίας Υπολογισμού”, “Συνδυαστική Βελτιστοποίηση”, “Υπολογιστική Πολυπλοκότητα”, κ.ά.) διδάσκονται πρακτικά σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Κοιτώντας τα πράγματα υπό το - όπως το αποκαλεί ο ίδιος - «αλγοριθμικό του πρίσμα», πέρα από τη Θεωρητική Πληροφορική, έχει επιστημονικές συνεισφορές στη Βιολογία και τη Θεωρία της Εξέλιξης, στα Οικονομικά και τη Θεωρία Παιγνίων (όντας εκ των “ιδρυτών” του τομέα που σήμερα αποκαλείται Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων), την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μελέτη του ίντερνετ και, πιο πρόσφατα, τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης, έχει συγγράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και εκθέσεις και είναι ο συ-συγγραφέας του γραφικού μυθιστορήματος “Logicomix” (2008). Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ.

Το 2005, μαζί με τον τότε φοιτητή του στο Berkeley, νυν καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωστή Δασκαλάκη και τον Paul Goldberg απέδειξαν το πρακτικά ανέφικτο του υπολογισμού του Nash Equilibrium, λύνοντας ένα πρόβλημα που ήταν ανοικτό για πολλές δεκαετίες. Το 1999, με τον πρώην φοιτητή του, νυν καθηγητή στην Οξφόρδη, Ηλία Κουτσουπιά, μίλησαν για “Το τίμημα της αναρχίας”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News