Καινοτομία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Η έρευνα επιστημονικής ομάδας σε περιοδικό της Αμερικής

Η έρευνα της ομάδας του Άγγελου Μπλέτσα στο Scientific American

Η επιστημονική ομάδα του Άγγελου Μπλέτσα από το Πολυτεχνείο Κρήτης, κατάφερε με τη δουλειά της να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του περιοδικού Scientific American στο νέο τεύχος Ιουνίου για το 2019.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα ADVANCES φιλοξενείται άρθρο με τίτλο “The Internet of Plants’: Scientists turn lemons into tiny "radio stations'' that signal when a tree needs watering"”.

Πρόκειται για μία έρευνα της ομάδας του Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Άγγελου Μπλέτσα.

Ηλεκτρομαγνητικά τηλεπικοινωνιακά σήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ανακυκλώνονται, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάκλασης και επαναδιαμορφώνονται, «κουβαλώντας» νέα πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, που μπορεί να ληφθεί από έναν συμβατικό και φτηνό δέκτη, συμπεριλαμβάνοντας ένα κινητό ή ένα smartphone, χωρίς καμία μετατροπή. Οι ασύρματοι αισθητήρες που αναπτύχθηκαν είναι τόσο απλοί (εξαιτίας της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης προϋπαρχόντων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων), που δεν χρειάζονται μπαταρία αλλά μπορούν να τροφοδοτηθούν ενεργειακά από ένα λεμόνι.

Η εργασία αυτή είναι το τελευταίο κομμάτι του ερευνητικού παζλ σε ασύρματα δίκτυα οπισθοσκέδασης χωρίς μπαταρία, στα οποία εργάζεται εντατικά η ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο νέα τεχνολογία διαδικτύωσης αισθητήρων τουλάχιστον μίας με δύο τάξεις μεγέθους χαμηλότερου ενεργειακού και οικονομικού κόστους, σε σχέση με τις συμβατικές ασύρματες τεχνολογίες.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Διαβάστε στο Scientific American ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια