Καινοτομία

Το doodle της Google γιορτάζει τα 50 χρόνια ΛΟΑΤΚΙ+

Ποια είναι η ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας;

Με έναν απόλυτα… χρωματιστό τρόπο τιμά και γιορτάζει το doodle της Google τα 50 χρόνια της LGBTQ+ κοινότητας.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1969 στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου, το Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλάμπ δέχτηκε εισβολή από οπλισμένους άντρες των ΜΑΤ της πόλης. Ο λόγος για τον οποίο εισέβαλαν στο μαγαζί ήταν η παράνομη πώληση οινοπνεύματος, όπως ήταν η κατηγορία.

Ήταν άλλη μία φορά που γκέι κλαμπ έγιναν στόχος αστυνομικών, όμως τα πράγματα στο Stonewall Inn δεν κύλησαν ήρεμα τα πράγματα εκείνο το ξημέρωμα.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι υποκίνησε τη βία και ποιοι συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά μερικά γεγονότα είναι βέβαια: Η αστυνομία παρέταξε τους 200 θαμώνες για έλεγχο στοιχείων. Επέτρεψε στους περισσότερους να φύγουν, ενώ έθεσαν υπό κράτηση το προσωπικό, καθώς και τρεις drag queen και δύο τρανσέξουαλ.

Στην αρχή, η κατάσταση έξω από το μπαρ ήταν γιορτινή. Όμως όταν έφτασε η κλούβα και η αστυνομία φόρτωσε το προσωπικό του μπαρ και τις τρεις drag queen μέσα, το πλήθος στο δρόμο εξαγριώθηκε. Κάποιος πέταξε μια πέτρα στο παράθυρο και έπειτα δοχεία απορριμμάτων, μπουκάλια και άλλα.

Όλη τη νύχτα μέχρι και την Κυριακή πρωί, μαζεύτηκε πολύ πλήθος μπροστά στο κατεστραμμένο μπαρ. Πολλοί γκέι νέοι εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά το έκαναν φιλώντας και χλευάζοντας την Αστυνομία. Τις επόμενες νύχτες συνέχισαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία.  

Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο ήταν αυτό που συνέβη αργότερα το καλοκαίρι. Στα τέλη του Ιουλίου, οι γκέι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση, που έγινε στις 24 Ιουλίου, υιοθέτησε την ονομασία «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο» (GLF: Gay Liberation Front).

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι και λεσβίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Πορεία για στο Stonewall» πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ της Νέας Υόρκης.

Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και έγινε γνωστή ως Pride – Περηφάνια. Τον Ιούνιο του 1999, το Stonewall μπαρ ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και τμήμα της οδού Christopher μετονομάστηκε Stonewall Place.

Το Pride, όμως, χρόνια μετά ήρθε και στην Ελλάδα με μία μεγάλη παρέλαση που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Το ετήσιο Athens Pride κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου που γιορτάζουν φορώντας και κρατώντας χρωματιστές σημαίες, σήμα κατατεθέν της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Φέτος θα διοργανωθεί το ερχόμενο Σάββατο και η Ελένη Φουρέιρα θα ξεσηκώσει τα πλήθη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια