ΙΤΕ: Οθόνες που δε θα σκοτεινιάζουν στον ήλιο ετοιμάζει ερευνητική ομάδα

Επιστήμη
ΙΤΕ: Οθόνες που δε θα σκοτεινιάζουν στον ήλιο ετοιμάζει ερευνητική ομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη που θα αλλάξει την καθημερινή επαφή μας με τα κινητά τηλέφωνα και όχι μόνο

Φανταστείτε την εξής εικόνα: Περπατάτε στο δρόμο, βγάζετε το τηλέφωνο από την τσάντα για να στείλετε ένα μήνυμα όμως, η αντανάκλαση του ήλιου δε σας επιτρέπει να δείτε καθαρά την οθόνη. Παρόμοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί και στις οθόνες της τηλεόρασης όταν το σπίτι είναι ηλιόλουστο και η συσκευή βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το παράθυρο: η αντηλιά δε σας επιτρέπει να απολαύσετε την αγαπημένη σας σειρά.

Ωστόσο, όλες αυτές οι μικρές δυσκολίες της καθημερινότητας μπορεί να αλλάξουν σύντομα χάρη στη δουλειά μιας ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (IΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Πέντε επίμονοι ερευνητές, ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Εμμανουήλ Στρατάκης, και οι Ευάγγελος Σκουλάς, Ανδρέας Λεμονής, Αλέξανδρος Μιμίδης και Αντώνης Παπαδόπουλος, πιστεύουν ακράδαντα ότι η ιδέα τους, που οδηγεί σε μια νέα τεχνολογία, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στη βιομηχανία παρασκευής αντι-ανακλαστικών διάφανων υλικών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εκλαΐκευση είναι οι σύνθετες έννοιες σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο.

Ομάδα ερευνητών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ασχολείται με την κατασκευή διατάξεων οι οποίες έχουν τη δυνατότητα κατεργασίας επιφανειών με υπερβραχείς παλμούς λέιζερ προσδίδοντάς τους αντι-ανακλαστικές ιδιότητες.

Η ιδέα των ερευνητών απευθύνεται στη βιομηχανία διάφανων υλικών για εφαρμογές όπως ανίχνευση φωτός, προστατευτικά φωτοβολταϊκών, οθόνες καθημερινής χρήσης κ.τ.λ., στις οποίες οι αντι-ανακλαστικές ιδιότητες των υλικών θα αυξήσουν την απόδοσή τους.

Η ομάδα δεν κρύβει ότι η έμπνευσή της έρχεται από την ίδια τη φύση. Μάλιστα παραπέμπουν στο πεδίο των αντι-αντανακλαστικών αρχετύπων που βρίσκονται στη φύση και η μίμησή τους επιτρέπεται μέσω εκλεπτυσμένης νανοδόμησης γυαλιού με παλμούς λέιζερ.

Οι λύσεις αυτές τα καθιστούν έξυπνα, ενεργειακά αποδοτικά, ευέλικτα, προσαρμόσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και πολυλειτουργικά. Επίσης, οι λύσεις αυτές είναι άμεση συνέπεια της εξελικτικής πίεσης που συνήθως αναγκάζει τα φυσικά είδη να γίνονται ιδιαίτερα βελτιστοποιημένα και αποδοτικά».

Αυτή η νέα τεχνολογία που προτείνει η ομάδα των ερευνητών από το ΙΤΕ είναι γρήγορη και αξιόπιστη, εύκολη στην εκβιομηχάνιση και δύναται να παρέχει υψηλής αντοχής αντι-ανακλαστικές γυάλινες επιφάνειες για εφαρμογές όπου η αντι-ανακλαστικότητα είναι καίριας σημασίας, όπως ανίχνευση φωτός, προστατευτικά φωτοβολταϊκών, οθόνες καθημερινής χρήσης κ.τ.λ.

Με δυο λόγια, η εφαρμογή όλων όσων σχεδιάζονται και δουλεύονται στο εργαστήριο θα κάνει πολύ πιο εύκολη την ανάγνωση από οθόνες φορητών συσκευών προστατεύοντας τα μάτια και εξοικονομώντας ενέργεια και θα δώσει μια σημαντική αύξηση ευαισθησίας σε κάμερες - ανιχνευτές θερμότητας - φασματογράφους, ενώ θα συμβάλει στην αύξηση απόδοσης ηλιακών συλλεκτών με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Η ερευνητική ομάδα Biomimetic -με τον αναλυτικό τίτλο της μελέτης της «Αντι-ανακλαστικές βιομιμητικές επιφάνειες παρασκευασμένες με τη χρήση υπερβραχέων παλμών λέιζερ»- σε αυτή τη φάση βρίσκεται ανάμεσα στους 10 φιναλίστ της τελικής φάσης του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που θα διεκδικήσουν και τα βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα.

Επιπλέον, η ομάδα σε συνεννόηση με το ΙΤΕ έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία της σύστασης μιας spin-off εταιρείας και είναι αισιόδοξη ότι θα τρέξουν γρήγορα οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παράλληλα, έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους funds, ιδιαίτερα εκείνων που ενδιαφέρονται για τις περιπτώσεις μεταφοράς της ερευνητικής προσπάθειας στην αγορά! Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές θα βρεθούν σύντομα πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας κατασκευής κινητών τηλεφώνων κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News