Σάκης Κλάδης: «Οι ΑΠΕ πυλώνας ανάπτυξης της Κρήτης»

Κρήτη
Σάκης Κλάδης: «Οι ΑΠΕ πυλώνας ανάπτυξης της Κρήτης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα σημαντικά οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τοπική οικονομία μιλά ο ιδιοκτήτης της “Κλάδης Ενεργειακή”

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να γίνουν βασικός πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Σάκης Κλάδης, ιδιοκτήτης της “Κλάδης Ενεργειακή”, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ.

 Όπως τονίζει ο κ. Κλάδης, «κάθε επιχείρηση του τόπου μας, επενδύοντας στις ΑΠΕ, μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ανταγωνιστικό και συγκριτικό πλεονέκτημα, και παράλληλα να κερδίσει σημαντικά προωθητικά οφέλη».

* Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση για τα ενεργειακά θέματα και για τη σπουδαιότητα που μπορεί να έχουν για την εθνική οικονομία. Ποια είναι η γνώση σας επ’ αυτού;

«Η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Η χωρά μας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να καταστεί σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους παγκοσμίως. Οι εν εξελίξει αγωγοί αερίου (TAP, EastMed, IGB), οι άκρως ελπιδοφόρες ενδείξεις από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ο απεριόριστος και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος πλούτος που μπορούν να προσφέρουν οι ΑΠΕ είναι κομμάτια του ίδιου “παζλ”, που συνθέτουν ένα πολύ ευοίωνο και ελπιδοφόρο μέλλον».

* Αναφερθήκατε στις ΑΠΕ, που ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημάδια στασιμότητας.

«Έχετε απόλυτο δίκιο, ενώ οι ΑΠΕ ξεκίνησαν δυναμικά, τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν κάποια σημάδια κόπωσης. Είναι αλήθεια πως η χωρά μας, λόγω συγκεκριμένων δεσμεύσεων προς την Ε.Ε., έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχει σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στο εθνικό μείγμα ενέργειας. Ο σκοπός εν μέρει επετεύχθη, όμως σε καμία περίπτωση δεν έβαλε τις βάσεις για την ορθολογική ανάπτυξη και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στον οικονομικό ιστό της χώρας».

* Ποιες είναι οι τρέχουσες εξελίξεις και οι προοπτικές του κλάδου;

«Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ έπρεπε εδώ και χρόνια να ήταν εθνική προτεραιότητα, καθώς η χώρα μας έχει αφενός ακράδαντα συγκριτικά πλεονεκτήματα, και αφετέρου ιδιόμορφες ενεργειακές ανάγκες (νησιωτική Ελλάδα). Το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των πιέσεων από την Ε.Ε. και των δεσμεύσεων που έχουμε, έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσφατες αλλαγές στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΠΕ ξεκαθάρισαν το τοπίο και άνοιξαν νέες προοπτικές για τον κλάδο. Πλέον είναι πολύ εύκολο για οποιονδήποτε να επενδύσει στις ΑΠΕ, είτε με την αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας (Net Metering), είτε πουλώντας την ενέργεια στο δίκτυο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το κόστος εγκατάστασης (κυρίως των φωτοβολταϊκών) έχει μειωθεί ραγδαία, με συνέπεια οι συγκεκριμένες επενδύσεις να είναι πλέον άκρως ελκυστικές».

* Πώς θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει στις ΑΠΕ σε επίπεδο Κρήτης;

«Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα την επένδυση στην αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας, δηλαδή στο Net Metering. Το Net Metering αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για κάθε επιχείρηση, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε σημαντικά το ενεργειακό μας κόστος. Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργειακό συμψηφισμό της πράσινης ενέργειας που παράγουμε με την ενέργεια που καταναλώνουμε από το δίκτυο, είναι μια πολύ απλή εγκατάσταση και απαιτεί ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Net Metering αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι στις επερχόμενες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους κάθε επιχείρησης και κάθε νοικοκυριού».

* Μιλήσατε για επερχόμενες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα;

«Για τα επόμενα χρόνια, το περιβάλλον της ενέργειας προβλέπεται ρευστό και είναι δύσκολο να γίνουν συγκεκριμένες προβλέψεις. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να έχουμε σημαντική αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό είναι πολλοί, με σημαντικότερο όμως τη ραγδαία αύξηση στην τιμή στα Δικαιώματα Ρύπων που διαπραγματεύονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίου Θερμοκηπίου (ΕΣΕΔΕ). Τα τελευταία χρόνια, η τιμή των εκπομπών ρύπων είχε παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως από το τέλος του 2017 και ιδιαίτερα από το 2018 υπήρξε ένα “ράλι” στην τιμές των δικαιωμάτων. Η ραγδαία αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του MSR (Market Stability Reserve) από τις αρχές του 2019. Ο MSR αποτελεί το βασικό εργαλείο της E.E. για δραστική μείωση των εκπομπών CΟ2, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, καθώς σταδιακά θα καταστήσει την κατανάλωση ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα ασύμφορη. Με αλλά λόγια, η Ε.Ε. έχει διαπιστώσει πως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι να οδηγήσει τους καταναλωτές αφενός στο να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, και αφετέρου να στραφούν στις ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών».

* Η μείωση των εκπομπών του CO2 είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της E.Ε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως έχει θέσει πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Κοιτάξτε, η κλιματική αλλαγή είναι αυτή τη στιγμή ο πιο άμεσος κίνδυνος για την ανθρωπότητα και ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας δεν είναι άλλος από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και κυρίως του CO2. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως έχουμε ακόμα 12 χρόνια για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, διαφορετικά “no planet... no politics”. Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον τόπο μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς περιβαλλοντικών capital controls και πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. ορθώς λαμβάνει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο η Ε.Ε., καθώς όλο και περισσότεροι φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού υιοθετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainability), με σκοπό να συμβάλλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται σε τρεις διακριτούς πυλώνες: α) Μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα, β) Κυκλική οικονομία και γ) Εργασία και Κοινωνία.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών, όπως, μεταξύ άλλων, η ρητή δέσμευση για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, πολιτικές ίσων ευκαιριών, ανακύκλωση και βέβαια η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ. Βέβαια, εδώ να τονίσουμε πως οι επιχειρήσεις αυτές δε δρουν μόνο με γνώμονα την περιβαλλοντική ευθύνη, καθώς έχει διαπιστωθεί πως, υιοθετώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, βελτιστοποιούν τις διαδικασίες τους, εξοικονομούν πόρους, αποκτούν συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και αποκομίζουν σημαντικά προωθητικά οφέλη».

Περιβαλλοντικά αλόγιστες δράσεις

«Κάπου χάσαμε τον βηματισμό μας...»

* Υπάρχουν στον τόπο μας αντίστοιχα παραδείγματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας;

«Η κοινωνική και οικονομική ζωή στην Κρήτη ήταν, από τους μινωικούς χρόνους ακόμα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση και το περιβάλλον. Μέχρι και σχετικά πρόσφατα ζούσαμε σε αρμονία με τις δυνάμεις της φύσης (οι ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου ήταν ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα παγκοσμίως), κάπου όμως στη διαδρομή χάσαμε τον βηματισμό μας και αρχίσαμε να δρούμε περιβαλλοντικά αλόγιστα. Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα έχουμε αρχίσει δειλά-δειλά να αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει κάτι να κάνουμε, και μάλιστα άμεσα. Και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, όταν οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ζωής του τόπου, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον.

Αρκετές επιχειρήσεις και φορείς του τόπου έχουν αρχίσει να υιοθετούν μέτρα και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, γεγονός πραγματικά ελπιδοφόρο. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αντιλαμβανόμενες αφενός τη σπουδαιότητα για μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και αφετέρου τα συνοδά οφέλη, πραγματοποιούν τη στροφή σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια που κάνουν τα σούπερ-μάρκετ “Χαλκιαδάκης”, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο της τοπικής οικονομίας, υιοθετώντας μέτρα και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης (επιλογή τοπικών προμηθευτών, ανακύκλωση, εγκαταστάσεις Net Metering για τη μείωση των εκπομπών CO2, κ.ο.κ.), δίνοντας έτσι το παράδειγμα. Πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια της διοίκησης και του στελεχιακού δυναμικού του τοπικού ΔΕΔΔΗΕ, καθώς προσπαθούν, με τα μέσα που διαθέτουν, να διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News