VISORSURF: Το ΙΤΕ στο έργο για την κατασκευή Υπερ-επιφανειών

Επιστήμη
VISORSURF: Το ΙΤΕ στο έργο για την κατασκευή Υπερ-επιφανειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποσκοπεί να κατασκευάσει το εν λόγω ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει το ΙΤΕ

Στο ερευνητικό έργο VISORSURF που φιλοδοξεί να κατασκευάσει πρωτότυπα υλικά, τις λεγόμενες Υπερ-επιφάνειες, με προγραμματιζόμενη ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά συμμετέχει το ΙΤΕ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με δυνατότητα ανίχνευσης και διαχείρισης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσκρούουν σε αυτές, με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού.

Στην 5η συνάθροιση συνεργατών στη Λεμεσό της Κύπρου, παρουσιάστηκε σημαντική πρόοδος στην κατασκευή Υπερ-επιφανειών με μεταβαλλόμενη συχνότητα λειτουργίας, και μάλιστα στην ιδιαίτερα απαιτητική ζώνη υπερ-υψηλών συχνοτήτων, χρησιμοποιώντας νέα υλικά όπως το γραφένιο.

Οι Υπερ-επιφάνειες είναι νέα τεχνητά επίπεδα υλικά που κατασκευάζονται συνήθως με την τεχνολογία ηλεκτρονικών πλακετών. Περιλαμβάνουν ένα σύνολο από επίπεδες μικρο-κεραίες επί της επιφάνειάς τους. Έξυπνοι ενσωματωμένοι επεξεργαστές μπορούν να ελέγχουν τη ροή ρεύματος μεταξύ των κεραιών, δημιουργώντας κάθε είδους συνολική ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά, όπως αντανάκλαση σε μη-φυσιολογικές κατευθύνσεις, πλήρη απορρόφηση ή ακριβή εστίαση ακτινοβολίας.

Στην πράξη, τα χαρακτηριστικά αυτά αναμένεται να επιτρέψουν νέες δυνατότητες στον χώρο των ασύρματων επικοινωνιών. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα που δεν εξασθενούν επιτρέποντας την ασύρματη φόρτιση συσκευών σε μεγάλη απόσταση καθώς και ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, έξυπνοι τοίχοι με επικάλυψη Υπερ-επιφανειών που απορροφούν επιλεκτικά και δυναμικά παρεμβολές αποκλείοντας την πρόσβαση σε κακόβουλες πηγές, είναι μερικές από τις δυνατότητες που ερευνούν οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες.

Το έργο VISORSURF, στα δύο πρώτα χρόνια του έχει επίσης επιδείξει σημαντική αναγνωρισιμότητα σε κορυφαία επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, και έχει προχωρήσει και σε διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις στον νέο τομέα έρευνας που εισάγει το έργο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Ορίζοντα Η2020 και το πρόγραμμα FETOPEN-RIA (GA EU no. 736876), με συνολική χρηματοδότηση 5,7 εκ. ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ πληροφορίες για το έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News