Ο Μολιέρος «πρωταγωνιστεί» στο doodle της Google

Επιστήμη
Ο Μολιέρος «πρωταγωνιστεί» στο doodle της Google

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφερε την κωμωδία στο προσκήνιο και πέθανε στη Γαλλία το 1673

Τον «δάσκαλο» της κωμωδίας τιμούν με ένα υπέροχο doodle οι άνθρωποι της Google, τον Μολιέρο, Γάλλο θεατρικό συγγραφέα και ηθοποιό.

Ο καλλιτέχνης για τις ανάγκες του θεάτρου υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Μολιέρος», όμως το πραγματικό του όνομα ήταν Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν. Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον σημαντικότερο ποιητή τους, ενώ για άλλους είναι ο καλύτερος Γάλλος λογοτέχνης.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμά του είναι, δίχως αμφιβολία, το γεγονός ότι κατάφερε να φέρει την κωμωδία στο ίδιο επίπεδο με την τραγωδία και άνηκε στο κίνημα του κλασικισμού.

Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του το οποίο παίζεται ακόμα στα θέατρα και για πολλούς ηθοποιούς είναι όνειρο ζωής να ενσαρκώσουν έναν από τους ήρωες του έργου. Είναι το τελευταίο έργο του Μολιέρου που έγινε θρύλος.

Πώς πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός

Ο Μολιέρος δεν πέθανε, όπως πιστεύεται, πάνω στη σκηνή. Κατά τη διάρκεια στης παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» κατέρρευσε στην σκηνή βήχοντας και αιμορραγώντας και παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Ύστερα από αυτό κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερη αιμορραγία αυτή τη φορά και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του. Ενταφιάστηκε χωρίς χριστιανική κηδεία και όντας ηθοποιός απαγορευόταν εκ νόμου να ταφεί στο ιερό χώμα ενός νεκροταφείου.

Η σύζυγός του ζήτησε από το βασιλιά Λουδοβίκο XIV να επιτρέψει μια απλή τελετή αργά τη νύχτα. Εκείνος δέχτηκε και ο Μολιέρος τοποθετήθηκε στο μέρος του νεκροταφείου που προοριζόταν για τα αβάπτιστα βρέφη. Σε εκείνη την μυστική κηδεία παραβρέθηκαν πάνω από 800 άτομα. Το 1792 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μουσείο μνημείων της Γαλλίας και το 1817 μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Le Père Lachaise. Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε, ο Μολιέρος φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.

«Η φυσική νοημοσύνη δεν μπορεί να νικήσει την φυσική ηλιθιότητα.» μία από τις φράσεις του Μολιέρου που έμεινε στην ιστορία.

Δείτε το doodle της Google:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News