Καινοτομία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

17 Δεκεμβρίου 1903: Η πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ

Σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου

Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου του 1903, οι αδελφοί Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ έμελλε να αλλάξουν μια για πάντα τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Τα δύο αδέλφια, που εργάζονταν ως κατασκευαστές ποδηλάτων, πραγματοποίησαν την ιστορική εκείνη μέρα, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση δε διήρκεσε παραπάνω από 12 δευτερόλεπτα, με τον Όρβιλ Ράιτ να καλύπτει μέσω αέρος απόσταση 37 μέτρων. Ο πιλότος διάνυσε δηλαδή μια απόσταση μικρότερη από το μήκος ενός Airbus Α320 ή ενός Boeing 747.

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του Όρβιλ Ράιτ, τα δύο αδέλφια πραγματοποίησαν εναλλάξ τρεις ακόμη πτήσεις σε ευθεία γραμμή. Η τελευταία εξ αυτών διήρκεσε 59 δευτερόλεπτα και αφορούσε μια απόσταση 260 μέτρων. Είχε προηγηθεί στις 14 Δεκεμβρίου το αποτυχημένο εγχείρημα των αδερφών Ράιτ: Ο Γουίλμπορ, που κέρδισε τον Όρβιλ στο στρίψιμο του νομίσματος, δεν ήταν το ίδιο τυχερός στην πτήση, καθώς το αεροπλάνο δεν πρόλαβε να πάρει ύψος και κατέπεσε στο έδαφος, χωρίς ευτυχώς ο πιλότος του να πάθει το παραμικρό.

Το περίφημο Flyer 1, ωστόσο, υπέστη ζημιές και χρειάστηκαν τρεις μέρες για να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις. Οι αδερφοί Ράιτ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις πτήσεις το 1878, όταν ο πατέρας τους, Μίλτον, τους χάρισε ένα λαστιχένιο παιχνίδι, το οποίο έμοιαζε πολύ με ελικόπτερο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα αδέλφια άνοιξαν εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων στο Ντέιτον του Οχάιο. Οι πολύτιμες γνώσεις τους πάνω στα ποδήλατα αποτέλεσαν ανεκτίμητα εφόδια στη "μάχη" της κατάκτησης των αιθέρων λίγα χρόνια μετά... Το 1899, οι Ράιτ ξεκινούν να κατασκευάζουν ανεμόπτερα και να ανακαλύπτουν στην πράξη τους νόμους της αεροναυτικής.

Το 1903 ήταν πλέον έτοιμοι να προχωρήσουν στο ιστορικό τους εγχείρημα, αφού είχαν κατασκευάσει αξιόπιστους κινητήρες και έλικες. Η πρώτη πτήση του Flyer1 έγινε στο παραθαλάσσιο χωριό Κίτι Χοκ, στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο επιλέχθηκε λόγω των σταθερών του ανέμων και των πολλών αμμουδιών του.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Η ίδρυση της νεολαίας "Ρήγας Φεραίος"

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Δεκεμβρίου του 1967 όταν ιδρύεται η Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών “Ρήγας Φεραίος”. Ο “Ρήγας Φεραίος” αποτέλεσε την οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη σύσταση του "Ρήγα" έπαιξαν βασικό ρόλο πρώην μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Μετά τη μεγάλη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, ο “Ρήγας Φεραίος” συμπαρατάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στη Μεταπολίτευση, όπως φυσικά και κατά τη διάρκεια της επταετίας, είχε ανεπτυγμένη δράση στο φοιτητικό κίνημα, ενώ το 1976, κατά την Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, μετονομάστηκε σε Ελληνική Κομμουνιστική Νεολαία “Ρήγας Φεραίος”. Στις γραμμές της οργάνωσης - μέχρι και το 1977 - κυριαρχούσε η αριστερή πτέρυγα, η οποία είχε σαφείς αναφορές στον κριτικό μαρξισμό των Πουλαντζά και Αλτουσέρ, εμπνεόμενη από την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας και το Μάη του ’68.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια