17 Δεκεμβρίου 1903: Η πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ

Επιστήμη
17 Δεκεμβρίου 1903: Η πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου

Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου του 1903, οι αδελφοί Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ έμελλε να αλλάξουν μια για πάντα τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Τα δύο αδέλφια, που εργάζονταν ως κατασκευαστές ποδηλάτων, πραγματοποίησαν την ιστορική εκείνη μέρα, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση δε διήρκεσε παραπάνω από 12 δευτερόλεπτα, με τον Όρβιλ Ράιτ να καλύπτει μέσω αέρος απόσταση 37 μέτρων. Ο πιλότος διάνυσε δηλαδή μια απόσταση μικρότερη από το μήκος ενός Airbus Α320 ή ενός Boeing 747.

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του Όρβιλ Ράιτ, τα δύο αδέλφια πραγματοποίησαν εναλλάξ τρεις ακόμη πτήσεις σε ευθεία γραμμή. Η τελευταία εξ αυτών διήρκεσε 59 δευτερόλεπτα και αφορούσε μια απόσταση 260 μέτρων. Είχε προηγηθεί στις 14 Δεκεμβρίου το αποτυχημένο εγχείρημα των αδερφών Ράιτ: Ο Γουίλμπορ, που κέρδισε τον Όρβιλ στο στρίψιμο του νομίσματος, δεν ήταν το ίδιο τυχερός στην πτήση, καθώς το αεροπλάνο δεν πρόλαβε να πάρει ύψος και κατέπεσε στο έδαφος, χωρίς ευτυχώς ο πιλότος του να πάθει το παραμικρό.

Το περίφημο Flyer 1, ωστόσο, υπέστη ζημιές και χρειάστηκαν τρεις μέρες για να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις. Οι αδερφοί Ράιτ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις πτήσεις το 1878, όταν ο πατέρας τους, Μίλτον, τους χάρισε ένα λαστιχένιο παιχνίδι, το οποίο έμοιαζε πολύ με ελικόπτερο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα αδέλφια άνοιξαν εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων στο Ντέιτον του Οχάιο. Οι πολύτιμες γνώσεις τους πάνω στα ποδήλατα αποτέλεσαν ανεκτίμητα εφόδια στη "μάχη" της κατάκτησης των αιθέρων λίγα χρόνια μετά... Το 1899, οι Ράιτ ξεκινούν να κατασκευάζουν ανεμόπτερα και να ανακαλύπτουν στην πράξη τους νόμους της αεροναυτικής.

https://www.youtube.com/watch?v=YDlk4Ky_ahs?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Το 1903 ήταν πλέον έτοιμοι να προχωρήσουν στο ιστορικό τους εγχείρημα, αφού είχαν κατασκευάσει αξιόπιστους κινητήρες και έλικες. Η πρώτη πτήση του Flyer1 έγινε στο παραθαλάσσιο χωριό Κίτι Χοκ, στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο επιλέχθηκε λόγω των σταθερών του ανέμων και των πολλών αμμουδιών του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News