Καινοτομία

Στην ελίτ της Ευρώπης το ΙΤΕ

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ξεκίνησε η 67η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Με χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, που από το 2007 το έχουν κατατάξει σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης λόγω της απορροφητικότητας προγραμμάτων σε ό,τι έχει να κάνει με την έρευνα και την καινοτομία, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης έχει αφήσει ήδη δυναμικό στίγμα στο παγκόσμιο περιβάλλον της έρευνας.

Από τις 45 περίπου χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων από το ERC, το Ίδρυμα έχει λάβει μέχρι σήμερα περισσότερο από το ένα τρίτο, με την πορεία να δείχνει ότι η αναγνωρισιμότητά του και οι προοπτικές είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικές.

Για μια ελπιδοφόρα δύναμη, που ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια για περαιτέρω έρευνα σε σημαντικούς τομείς, ενώ στόχος παραμένει οι Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό να καταφέρουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στη χώρα, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στην έναρξη του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου των Ελλήνων Επιστημόνων, οι οποίοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC.

Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του ΙΤΕ επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Μικροηλεκτρονική, Λέιζερ, Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Πολιτισμός.

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ξεκίνησε χθες η 67η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου. Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί επιπλέον το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Ελλήνων Επιστημόνων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC, που υποστηρίζει την έρευνα αιχμής αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας, σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Αυτό που επισημάνθηκε χθες είναι η ανάγκη να υποστηριχθούν περαιτέρω οι νέοι ερευνητές, προκειμένου να υποχωρήσει και η ροή προς το εξωτερικό νέων επιστημόνων, ενώ ταυτόχρονα να καλλιεργηθούν οι συνθήκες όσοι έφυγαν να μπορέσουν να επιστρέψουν και να ενισχύσουν τα ιδρύματα και την έρευνα στην πατρίδα τους.

Σχόλια