Οι κορυφαίοι της έρευνας στο ΙΤΕ

Επιστήμη
Οι κορυφαίοι της έρευνας στο ΙΤΕ
Σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στην Κρήτη

Οι “πρωταθλητές” της έρευνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη δίνουν ραντεβού στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από αύριο Δευτέρα ως την Τετάρτη, χαράσσοντας νέα μονοπάτια στον χώρο της επιστήμης στη Γηραιά Ήπειρο.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος αλλά και σύσσωμο το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) θα βρεθούν στο ΙΤΕ, δίνοντας το στίγμα της σημασίας που έχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην καινοτομία αιχμής στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής, Ζαν Πιέρ Μπουργκινιόν, και οι επιστήμονες που συνθέτουν το κορυφαίο χρηματοδοτικό όργανο για την επιστήμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί μας για την 67η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, δίνοντας έτσι για μια ακόμα φορά ψήφο εμπιστοσύνης στο ΙΤΕ και στη δυναμική του, που ακτινοβολεί πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα θα βρεθούν στο ΙΤΕ οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί με ERC Grantees, είτε εκείνοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα είτε αυτοί που διαπρέπουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες ερευνητές με ERC Grantees θα βρεθούν στο ΙΤΕ στο πλαίσιο του πρώτου αντίστοιχου συμποσίου που θα καταδείξει για μια ακόμη φορά τη σημασία του Ιδρύματος.

Είναι ενδεικτικό της σημασίας και των δύο συναντήσεων που θα λάβουν χώρα το τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου ταυτόχρονα, ώστε να αλληλοεπιδράσουν, ότι το ERC αποτελεί το κορυφαίο χρηματοδοτικό όργανο στην Ε.Ε., με το ΙΤΕ να έχει κατακτήσει μια κυρίαρχη θέση με πάνω από 32 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα σε συνθήκες εξαιρετικά σκληρού ανταγωνισμού στην Ευρώπη μέσα στα 10 χρόνια λειτουργίας του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού.

Ο Ζαν Πιέρ Μπουργκινιόν είχε επισκεφτεί ξανά το ΙΤΕ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη. Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα και στην Κρήτη σύσσωμο το Επιστημονικό Συμβούλιο του ευρωπαϊκού θεσμού, γεγονός που έχει τη δική του σημασία για το ΙΤΕ, αποτελώντας παράλληλα την αναγνώριση των σημαντικών επιτυχιών του Ιδρύματος στο πλαίσιο του ERC.

Οι συνεδριάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας έχουν πάντα μεγάλη σημασία καθώς σε αυτές αποφασίζεται όλο το πλαίσιο των προσεχών χρηματοδοτήσεων, από το ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση μέχρι ποιες θα είναι οι επόμενες προσκλήσεις, πότε θα βγουν αυτές, πόσα χρήματα θα μοιραστούν και σε τι προγράμματα θα διοχετευτούν. Κατά κανόνα, αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και εκτός βελγικής πρωτεύουσας σε πόλεις που έχουν δυναμική παρουσία σε χρηματοδοτήσεις ERC.

Η Κρήτη, μέσω του ΙΤΕ, έχει κατακτήσει σημαντική θέση και μάλιστα μετά από “κονταροχτύπημα” μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του ERC, με χρηματοδοτήσεις που έχουν ειδικό βάρος και στην τοπική οικονομία, αφού ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων διοχετεύεται στην ντόπια αγορά, είτε έμμεσα με τα έξοδα διαμονής των επιστημόνων είτε άμεσα με την αγορά υλικών.

ΕτΕΠ: Καλά τα νέα για το “Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο”

Όσον αφορά στο “Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο” 2.000 θέσεων, το οποίο έχει προτείνει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το ΙΤΕ, είδηση που είχε αποκαλύψει η “Νέα Κρήτη”, τα νέα είναι θετικά. Η πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα της σχετικής πρότασης από το ΙΤΕ, στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για το μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη περάσει το στάδιο της προεπιλογής, στέφθηκε από επιτυχία.

Το ενδιαφέρον για το σχέδιο δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου επιστημονικού συνεδριακού κέντρου σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις τού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας έτυχε της θετικής ανταπόκρισης από την ΕτΕΠ και αυτό που αναμένεται πλέον είναι η κάθοδος στην Κρήτη, ώστε να γίνει η πραγματογνωμοσύνη για να σχηματίσουν την πλήρη εικόνα και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News