default-image

Ραντεβού στην Περιφέρεια για διαμαρτυρία εξαιτίας των υδρογονανθράκων

Κρήτη
Ραντεβού στην Περιφέρεια για διαμαρτυρία εξαιτίας των υδρογονανθράκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε “απόβαση” διαμαρτυρίας το μεσημέρι στο μέγαρο της Περιφέρειας Κρήτης καλεί τον κόσμο το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη”.

Το κάλεσμα γίνεται με φόντο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά του νησιού.

«Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης είναι στην Περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.

Δεν έχουμε όμως ακόμα καταλάβει το μέγεθος της απειλής. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η οικονομία της χώρας μας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του τουρισμού και της αλιείας, απειλείται ευθέως από το ενδεχόμενο μιας ή περισσότερων πετρελαιοκηλίδων, αλλά και από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος. Οι εξορύξεις αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε πρωτόγνωρα βάθη χιλιάδων μέτρων με άγνωστες συνέπειες, καθώς δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία. Ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών η ζωή στις θάλασσές μας, τα δελφίνια, οι φάλαινες φυσητήρες, αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν θανάσιμα. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ των εξορύξεων αμφίβολων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από πολύ μεγάλα βάθη είναι σαθρά.

Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να δώσουν το “παρών” στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, για να ζητήσουμε να σταματήσουν αμέσως οι σεισμικές έρευνες και το πρόγραμμα των εξορύξεων, διότι πραγματικά δεν έχουμε να ωφεληθούμε σε τίποτα, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ειρήνη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News