Καινοτομία

Παρουσία Φωτάκη η σύνοδος των προέδρων στο ΙΤΕ

Η 130η Τακτική Σύνοδος των προέδρων των Ερευνητικών Ιδρυμάτων

Πραγματοποιήθηκε η 130ή Τακτική Σύνοδος των προέδρων των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας χθες, πράγμα που σημαίνει και την ακαδημαϊκή και επιστημονική επανεκκίνηση των Ιδρυμάτων της χώρας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το ΙΤΕ έχει δεσμευτεί να αναλάβει για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 τη σύνοδο, υπό την προεδρία του καθηγητή Ιατρικής Νεκτάριου Ταβερναράκη. Στη σύνοδο παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης και η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Όπως ειπώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό, «βασικό θεμέλιο είναι να αναπτυχθεί στον χώρο ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, που θα έχει βάση του την οικονομία της γνώσης που προκύπτει από επιστημονική έρευνα. Η οικονομία της γνώσης αποτελεί την πρόκληση της νέας ακαδημαϊκής και επιστημονικής πραγματικότητας».

Μέσα από αυτή τη συζήτηση παρήχθη μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση, που κινήθηκε γύρω από τη λειτουργία του Ιδρύματος, τις θέσεις εργασίας και τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν παρέχει όσες ελευθερίες πιθανόν θα ήθελε ένα ερευνητικό ίδρυμα.

Επίσης, συζητήθηκε η διαχείριση των χρηματικών πόρων για την έρευνα και οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν αφήνει αδιάφορα τα ερευνητικά ιδρύματα. Όπως τονίστηκε, η συνεργασία ΙΤΕ-Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί ένα υπόδειγμα διασύνδεσης ακαδημαϊκής γνώσης και έρευνας.

Τα τυχόν προβλήματα τέθηκαν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας και, όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο ερευνητικός είναι ένας σημαντικός ιστός καινοτομίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο brain drain και κυρίως στο τι πρέπει να γίνει ώστε οι νέοι Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μας με τις νέες θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται. Η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος σημαίνει αυτόματα και την απάντηση στο ερώτηση στο πώς η χώρα μας θα κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σχόλια