Ραφαήλ Κουρμουλάκης: Εφηύρε τεστ που ανιχνεύει τα ποτά - μπόμπες

Επιστήμη
Ραφαήλ Κουρμουλάκης: Εφηύρε τεστ που ανιχνεύει τα ποτά - μπόμπες
Δύο δραματικές εμπειρίες που είχε ως φοιτητής ήταν αρκετές ώστε να μετουσιώσει την περιπέτεια σε δράση.

Ο νεαρός Ραφαήλ Κουρμουλάκης με καταγωγή από το Αβδού και τις Ποταμιές Πεδιάδος, και με ρίζες να «κρατούν» από την ιστορική οικογένεια των Κουρμούληδων, έκανε μία σπουδαία εφεύρεση που μπορεί να αποβεί καθοριστική για την υγεία πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Μετά από δύο άσχημα μεθύσια, που είχε ως φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Πάτρας, αποφάσισε να στρωθεί στη δουλειά και να σταματήσει την επίδραση των ποτών – μπόμπες σε όλους εμάς.

Υπενθυμίζει δε ότι, ένας 24χρονος τυφλώθηκε στο νησί μας πριν μερικά χρόνια από κατανάλωση ανάλογου ποτού ενώ τονίζει ότι αν το ποτό είναι νοθευμένο δεν απαιτείται υπερβολική ποσότητα για να φτάσει να κινδυνεύει η υγεία μας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Η επίδραση του νοθευμένου ποτού είναι χειρότερη από του κανονικού. Ένα ποτό μπορεί να είναι στο όριο του αλκοτέστ, όμως εάν το ποτό είναι νοθευμένο, ο οδηγός και οι επιβάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Σήμερα, στα 27 του χρόνια, ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία ενώ παράλληλα με το κρητικό του πείσμα αναζητά και χρηματοδότη – επενδυτή ο οποίος θα «φέρει» το τεστ στην αγορά, κάνοντας πράξη το σημαντικό όραμα του Ραφαήλ.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την εφεύρεση;

Το 2009 στην Πάτρα όταν ήμουν πρωτοετής φοιτητής τον πρώτο μήνα πήγαμε σε ένα μεγάλο κλαμπ.

Ήπια μόλις μισό ποτό. Εκείνη την στιγμή με ζάλισε γρηγορότερα απ' ότι ένα καθαρό ποτό. Την επόμενη ημέρα ξύπνησα κι ένιωθα καλά, όμως από το απόγευμα και μετά είχα ίλιγγο και θολή όραση.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μεθανόλη εκδηλώνονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι και 24 ώρες μετά την λήψη της. Οπότε είναι σίγουρο ότι κατανάλωσα νοθευμένη με μεθανόλη βότκα. Τα συμπτώματα επέμεναν για τέσσερις μέρες και μπήκα στο νοσοκομείο. Συνειδητοποίησα ότι εάν μπορούσα να τεστάρω το ποτό πριν την κατανάλωση, θα είχα γλιτώσει.

Το 2011 κατανάλωσα σε μπαρ της Πάτρας μία βότκα στην οποία είχαν προσθέσει αλκοόλ. Ενώ κανονικά το μπουκάλι ανέγραφε 20% αλκοόλ, οπότε το ποτό δεν έχει έντονη την οσμή οινοπνεύματος, το συγκεκριμένο μύριζε σαν τσίπουρο και ήταν πολύ πιο δυνατό. Σίγουρα είχαν προσθέσει οινόπνευμα. Αμέσως μετά την κατανάλωση με έπιασε σκοτοδίνη και λιποθυμική τάση. Σώθηκα από την λιποθυμία με δύο πολύ βαθιές ανάσες, μόλις κατάφερα να ανοίξω την πόρτα του μπαρ.

Και εκείνη τη φορά είχα ίλιγγο και θολή όραση που κράτησαν για τρεις μέρες. Εκεί πλέον η αρχική ιδέα ρίζωσε για τα καλά στο μυαλό μου. Αποφάσισα ότι πρέπει να φτιάξω τεστ, αλλά ως φοιτητής χημικός μηχανικός 2ου έτος δεν είχα τις απαιτούμενες γνώσεις. Έπρεπε να περιμένω 6 χρόνια μέχρι το 2017 όπου και άρχισα να το σχεδιάζω.

Μοναδικό στον κόσμο – Ποια είναι η χρησιμότητα του;

Διεθνής Προέρευνα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αλλά και πρόσφατη έκθεση από τη βάση δεδομένων του European Patent Office δείχνουν ότι είναι το μόνο τεστ στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξουμε άμεσα και γρήγορα το ποτό πριν την κατανάλωση. Ένα ποτό μπόμπα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρότερα συμπτώματα όπως παροδική ή μόνιμη τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Η περίπτωση του 24χρονου που τυφλώθηκε στην Κρήτη το 2009, αλλά και η περίπτωση της Βρετανίδας τουρίστριας που τυφλώθηκε στον Λαγανά της Ζακύνθου θα αποτελούν παρελθόν μόλις το τεστ κυκλοφορήσει. Επομένως έχουμε την πρόληψη στα χέρια του πολίτη.

Παράλληλα, ένα ποτό μπόμπα παρασκευάζεται από μη κανονικό οινόπνευμα, το οποίο περιέχει μεθανόλη πάνω από τα επιτρεπτά όρια του νόμου. Τέτοια ποτά είναι παράνομα και δεν έχουν φόρο κατανάλωσης. Εφ' όσον λοιπόν το τεστ εντοπίζει τέτοια ποτά, με την κλήση των ελεγκτικών αρχών, το κράτος θα καταλογίζει φόρους και πρόστιμα και θα μπορεί να εισπράξει σε ετήσια βάση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία 100 χρόνια σε όλο τον κόσμο, πάνω από 10.000 άνθρωποι πέθαναν και αμέτρητοι τυφλώθηκαν και παρέλυσαν από νοθευμένο ποτό. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η νοθεία είναι ασθένεια και η πρόληψη είναι εδώ και ζητά αξιοποίηση.

Πόσο θα κοστίζει αν βγει στην παραγωγή;

Αυτήν την στιγμή αναζητώ κάποιον επενδυτή που να πιστεύει ότι το τεστ μπορεί να κυκλοφορήσει σε όλα τα φαρμακεία του κόσμου και να πωλείται και σε όλες τις διωκτικές αρχές του κόσμου. Εδώ στην Ελλάδα, το ΣΔΟΕ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει πολλά τεστ, όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο επενδυτής που θα αναλάβει την παραγωγή του. Αναμένω τους πιθανούς επενδυτές να επικοινωνήσουν μαζί μου στο email [email protected] και να εκθέσουν τα σχέδιά τους. Δεδομένου ότι υπογράφει συμφωνία μαζί μου ισχυρός επενδυτής και οι πρώτες ύλες αγοράζονται σε χαμηλή τιμή, το τεστ θα κοστίζει λιγότερο από 3 ευρώ.

Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει όσους μεθούν;

Εκεί δε μπορεί να προσφέρει κάτι. Ανεξαρτήτως της ποιότητας του ποτού που πίνουμε, πάντα πρέπει να πίνουμε με μέτρο. Έχω διαβάσει σε περιοδικό αυτοκινήτου ότι ένας οδηγός που είχε καταναλώσει μόλις ένα νοθευμένο ποτό έπεσε σε τοίχο με 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η επίδραση του νοθευμένου ποτού είναι χειρότερη από του κανονικού. Ένα ποτό μπορεί να είναι στο όριο του αλκοτέστ, όμως εάν το ποτό είναι νοθευμένο, ο οδηγός και οι επιβάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σίγουρα θα προλάβει και θα συμβάλλει στην μείωση όσων δυστυχημάτων συσχετίζονται με νοθευμένα ποτά.

Πώς λειτουργεί το τεστ;

Το τεστ αποτελείται από δύο δοχεία (vials), τα οποία είναι συζευγμένα. Αποτελείται από έναν αντιδραστήρα και έναν ανιχνευτή. Στον αντιδραστήρα η μεθανόλη μετατρέπεται σε θερμό διοξείδιο του άνθρακα, ενώ όλες οι άλλες ουσίες του δείγματος μετατρέπονται σε υγρά προϊόντα. Ο ανιχνευτής ανιχνεύει με χρώμα το διοξείδιο του άνθρακα. Εάν εισάγουμε ένα καθαρό ποτό, το αρχικό ροζ χρώμα του ανιχνευτή παραμένει. Εάν εισάγουμε ένα νοθευμένο ποτό το αρχικά ροζ διάλυμα του ανιχνευτή αποχρωματίζεται και γίνεται διαυγές σαν νερό.

Έχουν έρθει σε επαφή μαζί σας επιχειρηματίες ή φορείς με ενδιαφέρον την κατασκευή του τεστ;

Το ΣΔΟΕ έχει έρθει σε επαφή, έχει για πάρα πολλούς λόγους αγοραστικό ενδιαφέρον, όμως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την μαζική παραγωγή του.

Το τεστ εάν υπήρχε θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ από τα πάγια έξοδα του ΣΔΟΕ.

Το ΣΔΟΕ και η Ελληνική Αστυνομία το χρειάζονται εδώ και τώρα, διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να κατασχέσουν τουλάχιστον 9 εκατομμύρια λαθραίες φιάλες ποτών που καταναλώνονται στην χώρα μας σε ετήσια βάση.

Έχουν έρθει επιχειρηματίες μαζί μου σε επαφή. Συζητώ με όλους, αναζητώ περισσότερους και θα υπογραφεί συμφωνία με τον καταλληλότερο.

Πιστεύετε ότι η κρητική καταγωγή συνέβαλλε στη μετέπειτα εξέλιξη σας;

Εμείς από την Κρήτη είμαστε άνθρωποι που έχουμε δύο πράγματα: Όραμα και πείσμα. Κατά την διάρκεια της έρευνας υπήρξαν πάρα πολλά αποτυχημένα πειράματα που κόστισαν πάρα πολύ: χρηματικά και ψυχολογικά, όμως δεν το έβαλα κάτω. Εργάστηκα επί 1 χρόνο μέρα και νύχτα μέχρι να βρω την τελική συνταγή του τεστ. Ποτέ δεν το έβαλα κάτω και δεν θα το βάλω τώρα, θα παλέψω με όλη μου τη δύναμη για να δοθεί αυτή η τεχνολογία στο ευρύ κοινό. Αυτό είναι το όραμά μου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News