Στο διάστημα η Κρητικιά «Αριάδνη» - Απούσα η Κρήτη

Επιστήμη
Στο διάστημα η Κρητικιά «Αριάδνη» - Απούσα η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαστημική «Αριάδνη» που δεν ξέρουμε...!

Υπάρχει μια τεχνολογική καινοτομία της Ευρώπης που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε: ο πύραυλος “Ariane”, το καμάρι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Και γιατί θα έπρεπε να μας αφορά εδώ στην Κρήτη, θα αναρωτηθείτε. Μα, πολύ απλά, γιατί το όνομα του πυραύλου είναι “Αριάδνη” στη γαλλική εκδοχή του ονόματος. Αποτελούσε δε πρόταση του Παρισιού στις πρώτες συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για την ανάπτυξη του πρώτου δυτικοευρωπαϊκού πυραύλου που καρποφόρησαν στα 1973.

Το βράδυ της Τρίτης, λοιπόν, η ESA πραγματοποίησε την 100ή εκτόξευση του τελευταίου γόνου της οικογένειας του πυραύλου “Ariane 5”, ο οποίος μετέφερε στο διάστημα δύο ακόμη μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Intelsat από το διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, απ' όπου πραγματοποιούνται οι εκτοξεύσεις της “Αριάδνης”.

Δεν είναι κρίμα που η Κρήτη, αν και πρωταγωνίστρια στο διάστημα μέσω της “Αριάδνης”, απουσιάζει από αυτό τον ευρωπαϊκό άθλο; Μήπως να γίνονταν μια προσπάθεια να ενδυναμωθεί αυτή η σχέση, μια που στο νησί διαθέτουμε το Αστεροσκοπείο στον Σκίνακα, από τις κορυφαίες επιστημονικές δομές στον χώρο της διαστημικής έρευνας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, και έχει δρομολογηθεί το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ που θα το ενσωματώσει;

Μήπως να γινόταν μια παρουσίαση από τους ειδικούς του προγράμματος στην Κρήτη και, γιατί όχι, να ζητούσαμε ένα μοντέλο της πυραυλικής “Αριάδνης” για να τοποθετηθεί στο προαύλιο του ΙΤΕ, για παράδειγμα;

Όταν οι ξένοι τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία μας, πρέπει να κινούμε κι εμείς τα νήματα, για να κάνουμε ακόμα πιο δημοφιλείς αυτές τις πρωτοβουλίες. Και βεβαίως να τις μαθαίνουμε όλοι μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News