Καινοτομία

Πέθανε ο Έλληνας «Αϊνστάιν» που εφηύρε την τεχνητή καρδιά

Ένας επιφανής Έλληνας δεν βρίσκεται πια κοντά μας

Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας επιστήμονας Γιώργος Χατσόπουλος.

Πρόκειται για έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ αφού ήταν ο εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, καθηγητής στο φημισμένο MIT και επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Ο Γιώργος Χατσόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 91 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και ήδη από την ηλικία των έξι ετών διακρίνεται για το ταλέντο του στη μηχανολογία. Στη διάρκεια της Κατοχής κατασκευάζει στο υπόγειο του επιταγμένου πατρικού του στη Φιλοθέη ένα ραδιόφωνο που πιάνει την απαγορευμένη συχνότητα του BBC, φτιάχνει ένα ακόμα σε έναν γείτονα, όπως και έναν πομπό επικοινωνίας για το ΕΑΜ.

Το 1948 πηγαίνει ως υπότροφος στο ΜΙΤ, όπου ολοκληρώνει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αργότερα διδάσκει. Η διδακτορική του διατριβή τον οδηγεί στη μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κινούμενα μέρη. Βάσει αυτής της εφεύρεσης ιδρύει το 1956 σε ένα γκαράζ την εταιρεία Thermo Electron Corporation, η οποία φθάνει το 1999 να απασχολεί 24.000 εργαζομένους σε 23 χώρες.

Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν η σύζυγός του, Δάφνη, τα παιδιά του, Νίκος και Μαρίνα, τα εγγόνια, λοιποί συγγενείς, πλήθος συνεργατών και μαθητών του. «Η ιστορία του Γιώργου Χατσόπουλου είναι ταυτόχρονα η ιστορία μιας Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, βασιζόμενη στην εργατικότητα, την αριστεία και την επιστημοσύνη», επεσήμανε ο γενικός πρόξενος στη Βοστώνη, κ. Στράτος Ευθυμίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια