Καινοτομία

Εκδηλώσεις

Η «Βραδιά του Ερευνητή» φέτος βοηθά τους πυρόπληκτους φοιτητές

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, 5:00 μμ, Βασιλικά Βουτών

Είστε έτοιμοι για την πιο εντυπωσιακή βραδιά του Σεπτεμβρίου;

Με μία συμβολική κίνηση «ανοίγει» φέτος η «Βραδιά του Ερευνητή», αφού τα γεγονότα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μας έπιασαν όλους απροετοίμαστους.

Συγκεκριμένα, για 2η χρονιά φέτος, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τη διάθεση βιβλίων από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε ειδική τιμή, με σκοπό όλα τα έσοδα να διατεθούν για τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την πρόσφατη φωτιά που κατέστρεψε τις φοιτητικές εστίες.

Όμως, πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τη μέρα που διοργανώθηκε η «Βραδιά Ερευνητή» από το ΙΤΕ και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η βραδιά που είναι αφιερωμένη στους ερευνητές διοργανώνεται την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας θα «πλημμυρίσει» από κόσμο.

Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του στα Βασιλικά Βουτών, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00 - 23:00 θα έχετε τις ευκαιρία να βιώσετε μία μοναδική εμπειρία που θα σας χαρίσουν όλοι αυτοί οι επιστήμονες οι οποίοι έχουν κοπιάσει για να σας προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Τι είναι η «Βραδιά του Ερευνητή»;

Η Βραδιά Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή γιορτή για την έρευνα και πραγματοποιείται παράλληλα σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις σε 36 χώρες. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της έρευνας στο ευρύ κοινό και η προσέλκυση νέων κυρίως ανθρώπων να δουν από κοντά ερευνητικά πειράματα και τεχνολογικά επιτεύγματα του ΙΤΕ.

Επίσης, στη φετινή εκδήλωση θα φιλοξενηθούν το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης για να παρουσιάσουν οι μαθητές τα δικά τους επιστημονικά επιτεύγματα στους επισκέπτες της βραδιάς, καθώς και κατασκευές μαθητών που έχουν βραβευθεί στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης.

Παράλληλα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί το διαδραστικό εργαστήριο «O GDPR και οι 40 κλέφτες», το οποίο παρουσιάζει με απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή, καθώς και η θεατρική παράσταση «Για έναν Οβολό…», που αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης, ιστορίας, μύθου και συναισθημάτων, ειδικά σχεδιασμένο για να μυήσει παιδιά και εφήβους στα μυστικά της μοριακής έρευνας που συνδέεται με την πολιτισμική κληρονομιά.

Θα ακολουθήσει Συναυλία με τον Ross Daly και τη Μαρίτζια Κατσούνα στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ.

Η «Βραδιά του Ερευνητή 2018»

Η φετινή «Βραδιά Ερευνητή», εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΕΠΚ), που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ), το ΙΤΕ διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 24/9, στις 18.00 - 21.00, ανοικτή εκδήλωση για το κοινό στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με θέμα: «Επιστήμη και Τεχνολογία στον Πολιτισμό: Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Ερευνητές του ΙΤΕ θα παρουσιάσουν τα επιτεύγματα των Ινστιτούτων του και θα προσπαθήσουν να συνδέσουν μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας, το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.

Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές.

Η «Βραδιά Ερευνητή 2018» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη!

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια