Καινοτομία

Μαθητές καινοτομούν με εφαρμογές που διδάσκουν ιστορία!

Ζωντανεύοντας ιστορίες για παιδιά απ' όλο τον κόσμο.

Όταν η ψηφιακή τεχνολογία συναντά την παράδοση γίνονται «θαύματα». Μάλιστα όταν γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η ιστορία μέσα από διαδραστικά παιχνίδια σε σύγχρονες εφαρμογές η φαντασία των παιδιών εξάπτεται και «φουντώνει».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί λοιπόν πρόκειται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εξαιρετικής εργασίας τους που συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την παράδοση μέσα από την πρωτοβουλία του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νεκτάριου Μουμουτζή.

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 και ώρα 20:00 στο καφέ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση του Ψηφιακού Θεάτρου Σκιών (http://www.eshadow.gr/) σε σχολεία των Χανίων καθώς και από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών εν γένει από μαθητές για να ζωντανέψουν παραδοσιακές και σύγχρονες ιστορίες.

Επίσης, παρουσιάζονται, με τη σύμπραξη καλλιτεχνών, πρωτότυπα μουσικά θέματα για την απόδοση Αρμένικων Ιστοριών και δραματοποιημένα αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο.

Το Ψηφιακό Θέατρο Σκιών αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC/MUSIC - http://www.music.tuc.gr/) και αποτέλεσε τη βάση για ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στο έργο MultiLib (http://multilibproject.eu/) στα πλαίσια του οποίου διοργανώνεται η εκδήλωση.

Την εκδήλωση υποστηρίζει με τεχνολογίες projection mapping το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC/TIE Lab - http://www.tielabtuc.com/) και συνδιοργανωτής είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων (http://www.iox.gr).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εισαγωγικά για το έργο MultiLib και το Ψηφιακό Θέατρο Σκιών

Νεκτάριος Μουμουτζής, Μάριος Χριστουλάκης

 

Α' μέρος:

Εργασίες σχολείων σε παραδοσιακές και σύγχρονες ιστορίες με χρήση του Ψηφιακού Θεάτρου Σκιών και άλλων τεχνολογιών

Κώστας Μανωλάκης (Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη)

Μιχάλης Μενιουδάκης και Τζένη Κουτσαμπέση (ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου)

Αλίκη Βιτωρίου (19ο Δημοτικό Σχολείο)

Γιώργος Γώγουλος (Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης)

Κυριακή Τριανταφυλλίδου (Δημοτικό Σχολείο Γαύδου)

(εκκρεμεί η επιβεβαίωση συμμετοχής και άλλων εκπαιδευτικών)

 

Β' μέρος:

Απόδοση Αρμένικων ιστοριών με πρωτότυπα μουσικά θέματα από την Ιλεάννα Σωτηροπούλου, και τον Ανδρέα Σωτηρόπουλο.

Αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο με συνδυασμό μουσικής, σωματικής σκιάς και Ψηφιακού Θεάτρου Σκιών

 

Συμμετέχουν:

Μουσικοί: Γιάννης Παπατζανής, Νίκος Σωτηρόπουλος

Θέατρο σωματικής σκιάς: Μαρία Αρχοντάκη και μαθητές της Θεατροχώρας

Φιγούρες και σκηνικά θεάτρου σκιών: Νίκος Μπλαζάκης

Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τη νέα έκδοση του Ψηφιακού Θεάτρου Σκιών eShadow με ψηφιακές εκδόσεις από φιγούρες του Ερωτόκριτου που έχει δημιουργήσει ο Χανιώτης καλλιτέχνης κ. Νίκος Μπλαζάκης.

Σχόλια