Τα μάτια στον ουρανό για το «ματωμένο φεγγάρι»

Επιστήμη
Τα μάτια στον ουρανό για το «ματωμένο φεγγάρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, 27 Ιουλίου, ξεδιπλώνει την ανίκητη γοητεία του το “ματωμένο φεγγάρι” στη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής φυσικά), που θα είναι ορατή και από την Κρήτη.

Μάλιστα, σήμερα το βράδυ ο πιστός δορυφόρος της Γης και ο πιο κοντινός σε μας πλανήτης θα εμφανιστούν σε ένα ντουέτο που κανένα μάτι δε θα μπορέσει να αποφύγει, καθώς ο Άρης θα βρίσκεται δίπλα στο φεγγάρι.

Όπως μας εξήγησε ο γνωστός πολυβραβευμένος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, το υπερθέαμα που θα προσφέρει ο Άρης στον ουρανό θα κορυφωθεί στις 31 Ιουλίου, όταν ο Κόκκινος Πλανήτης θα βρεθεί στην πλησιέστερη απόστασή του από τη Γη, οπότε και η λάμψη του θα είναι μεγαλειώδης.

Εκτός από την απόσταση, η μεγαλοπρεπής εμφάνιση του Άρη εξηγείται και από το γεγονός ότι είναι εξωτερικός πλανήτης και άρα μπορούμε να βλέπουμε ολόκληρη την επιφάνειά του, όπως σημείωσε ο κορυφαίος επιστήμονας στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη, αστροφυσικός κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης.

Η λάμψη του Άρη θα θυμίσει στους λάτρεις των ουρανίων φαινομένων την εμφάνιση του Κόκκινου Πλανήτη στον ουρανό το 2003, όταν βρέθηκε στην πιο κοντινή απόστασή του από τη Γη τα τελευταία 60.000 χρόνια.

Αν μάλιστα βρίσκεστε σε κάποιο σημείο μακριά από τα φώτα της πόλης, ίσως δείτε και τον Κρόνο, τον οποίο συνοδεύει ήδη από τον Απρίλιο στον ουρανό. Αν και ο Άρης φαίνεται εξίσου, αν όχι ακόμα πιο λαμπερός από τον Δία, ο λόγος είναι τελείως διαφορετικός. Για τον Δία, η λαμπρότητά του σχετίζεται με το μέγεθος του “βασιλιά των πλανητών”, του μεγαλύτερου σε μέγεθος στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Για τον Άρη όμως, που έχει τη μισή διάμετρο της Γης, η αιτία της λαμπερής του εμφάνισης είναι η εγγύτητά του στον δικό μας πλανήτη. Το θέαμα που θα προσφέρει ως τις 31 Ιουλίου θα είναι αντίστοιχο με εκείνο του 2003, όταν ο Άρης είχε βρεθεί σε απόσταση μόλις 55,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, την πιο κοντινή εδώ και 59.635 χρόνια.

Η φετινή του πορεία είναι μόλις 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο μακρινή από εκείνη του 2003, γεγονός που θα του δώσει και δικαίως το στέμμα του τέταρτου πιο φωτεινού ουράνιου σώματος από τη Γη μετά από τον Ήλιο, τη Σελήνη και την Αφροδίτη, το οποίο και θα “φοράει” στο νυχτερινό ουρανό μέχρι τουλάχιστον τις 7 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News