Μουρμούρα για το χαράτσι σε κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ με στροφή 180 μοιρών

Επιστήμη
Μουρμούρα για το χαράτσι σε κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ με στροφή 180 μοιρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί προχώρησε σε αναδίπλωση η κυβέρνηση στο θέμα της επιβολής “χαρατσιού” 2% στα κινητά τηλέφωνα, που θα αποδίδεται υπέρ των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων...

Μετά τις αντιδράσεις εντός και εκτός τειχών κυβέρνησης, ήρθε η... αναδίπλωση! Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες η κυβέρνηση στο θέμα της επιβολής “χαρατσιού” 2% στα κινητά τηλέφωνα, που θα αποδίδεται υπέρ των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων...

Αφού ζυγίστηκαν οι έντονες αντιδράσεις και αφού μεσολάβησε και η εσωτερική διαφωνία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, η κυβέρνηση τα μάζεψε, αποσύροντας τη σχετική τροπολογία και θέτοντας το όλο θέμα σε καθεστώς 3μηνης επανεξέτασης!

Ουσιαστικά πρυτάνευσε η κοινή λογική (μαζί βεβαίως και με το πολιτικό κόστος) και έτσι αποσύρθηκε επί του παρόντος ένας φόρος πρωτοφανής, παράλογος και ενάντιος στις ίδιες τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, που θέλει τους ανθρώπους κοντά στην τεχνολογία.

Άλλωστε, αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την εφαρμογή του μέτρου. Πως δηλαδή είναι αδιανόητο, για να μην πούμε κωμικοτραγικό, το να “τιμωρείται” με φορολογία η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σε μια συγκυρία που η ίδια η εποχή αλλά και η κυβέρνηση προτάσσουν την αναγκαιότητα εξοικείωσης των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Ως γνωστόν, στο προσκήνιο επανήλθε εσχάτως ο φόρος για τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα τάμπλετ. Ο φόρος δεν είναι καινούργιος! Ήταν γνωστός ήδη από το καλοκαίρι του 2017, όμως με τροπολογία η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει πραγματικότητα την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Με τον φόρο 2% που επιβάλλεται στα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, αλλά και στους υπολογιστές όλων των ειδών και τα τάμπλετ, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ!

Βεβαίως, με βάση τα χθεσινά τουλάχιστον δεδομένα, τη “γλιτώνουν” μόνο τα “έξυπνα” κινητά και μένει να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι ως προς το “χαράτσι” για τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος φόρος, η λεγόμενη «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων, ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι, κ.λπ.).

Στα... κάγκελα ο ΣΕΠΕ

Η κατάθεση της τροπολογίας πυροδότησε αμέσως σφοδρές αντιδράσεις, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει το “χαράτσι”.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».

Ο ΣΕΠΕ σημειώνει ότι πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. των “28” δεν καταβάλλουν «ψηφιακό τέλος», ενώ όσες το κάνουν καταβάλλουν πολύ μικρότερο τέλος...

Σφοδρές, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι και οι αντιδράσεις από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων πολιτικών κομμάτων.

Εντός τριμήνου θα εξεταστεί εκ νέου το τέλος

Την αντίθεσή του για την τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία θέλει να επιβάλλει τέλος 2% σε τάμπλετ και smartphones, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα, ιδίως σε μια περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter o υπουργός.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, επικοινώνησαν μεταξύ τους και ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχτηκε αμέσως την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξεταστεί εκ νέου ο φόρος είναι τρεις μήνες περίπου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News