default-image

Σαν χαλασμένα αυγά μυρίζει γιγάντιος παγωμένος πλανήτης

Επιστήμη
Σαν χαλασμένα αυγά μυρίζει γιγάντιος παγωμένος πλανήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυρωδιά ίδια με εκείνη του χαλασμένου αυγού έχει  ένας από τους πιο παγωμένους και γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Ο λόγος για τον Ουρανό, και αυτό οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, εξαιτίας του οποίου μυρίζουν τόσο άσχημα τα χαλασμένα αυγά, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager 2 της ΝΑΣΑ, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό. Πρόσφατα όμως μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέθεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκόπιου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.

«Εάν ένα άτυχο ανθρώπινο ον κατέβαινε ποτέ μέσα στα νέφη του Ουρανού θα συναντούσε μία πολύ δυσάρεστη και δύσοσμη κατάσταση» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Πάτρικ Ιργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανώς στον επίσης κρύο Ποσειδώνα) είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ηλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.

Η δυσοσμία όμως, σύμφωνα με τον δρ Ιργουιν, δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για κάθε πιθανό επισκέπτη του Ουρανού. Οπως λέει χαρακτηριστικά: « Η ασφυξία και η έκθεση στην μείον -200 βαθμούς Κελσίου ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, πολύ πριν γίνει αντιληπτή η δυσοσμία».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News