«Κολλημένα» στο Facebook από τα 13 τους!

Επιστήμη
«Κολλημένα» στο Facebook από τα 13 τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξοικειωμένα σε σημείο πολλές φορές ακόμα και εθισμού στο διαδίκτυο από την ηλικία τουλάχιστον των 13 ετών φαίνεται να είναι τα σημερινά παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Οι περισσότεροι γονείς, σε ποσοστό 55,86%, παραδέχονται ότι επέτρεψαν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν social media σε ηλικία μικρότερη του επιτρεπόμενου, δηλαδή πριν ακόμα κλείσουν τα 13 τους χρόνια, στοιχείο το οποίο εμπνέει μεγάλη ανησυχία.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά μόνο ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους και ειδικά των νεότερων σε ηλικία (έως 35 ετών), οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.

Οι γονείς, ωστόσο, δηλώνουν πως θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά να ξεκινούσε από το 15ο έτος της ηλικίας τους και άνω. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ανδρών επιλέγει τα 13 έτη ως όριο ηλικίας χρήσης κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά σε σχέση με τις γυναίκες, που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές και προτιμούν η χρήση να γίνεται χωρίς γονική συναίνεση στα 15 έτη.

Αρκετοί μάλιστα είναι και οι γονείς εκείνοι που θεωρούν ότι επηρεάζεται/διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των παιδιών από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πιστεύουν ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, ενώ από τις συγκεκριμένες απαντήσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης. Πάντως, οι γυναίκες είναι εκείνες που θεωρούν περισσότερο (58%) ότι η χρήση κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά βελτιώνει τις δεξιότητές τους.

Άλλο ένα συμπέρασμα που προβληματίζει είναι και εκείνο που δείχνει πως τα παιδιά δε στρέφονται στους γονείς τους για βοήθεια αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο διαδίκτυο. Ένα ποσοστό γονιών της τάξης του 16%, μάλιστα, δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα στο διαδίκτυο και ένα 7% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Γενικά, πολύ σπάνια (ποσοστό μόλις 20%) τα παιδιά ζητούν τη βοήθεια των γονιών τους για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα social media, ενώ πολύ υψηλό (35%) είναι το ποσοστό εκείνων που δε γνωρίζουν ή απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν τα παιδιά τους προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο στις μικρές κοινωνίες

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.100 χρηστών του διαδικτύου και η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου. Οριακά, προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας ότι σε μικρότερες κοινωνίες και όχι στα αστικά κέντρα τα παιδιά ασχολούνται συχνότερα με το διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα, δημοφιλέστερο site κοινωνικής δικτύωσης στις μικρές ηλικίες στην Ελλάδα είναι το Viber (26,5%) και ακολουθούν το Instagram (22,85%) και το Facebook (18,61%), με τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας να αποτυπώνουν τη σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από τα μάτια των γονιών και να βάζουν πολλούς σε σκέψεις...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News