Καινοτομία

Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, δημιουργούν καινοτόμο κατασκευή

Καινοτόμος κατασκευή μηχανικής από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Επιστράτευσαν την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητα τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία κατασκευή πολλαπλών χρήσεων

Στην κατασκευή ενός καινοτόμου μηχανισμού με πολλαπλές δυνατότητες διαγωνίστηκαν χθες φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που συμμετείχαν στον ετήσιο διαγωνισμό μηχανικής που οργάνωσε ο Σύλλογος BEST Chania στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος. 

Οι φοιτητές, επιστράτευσαν την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα τους, με στόχο να προκριθούν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό μηχανικής που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο στην Θεσσαλονίκη.

Τετραμελής ομάδες φοιτητών έχοντας στη διάθεση τους απλά υλικά, όπως χαρτόνι, λάστιχο, σπάγκο, ξυλάκια, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια καινοτόμο κατασκευή πολλαπλών χρήσεων. Ζητούμενο ήταν η κατασκευή να μπορεί να σηκώσει μια μικρή ποσότητα άμμου και να την αδειάσει, να σηκώσει μικρά αντικείμενα και να τα ανυψώσει και παράλληλα να περιστρέφεται.

Ο τοπικός διαγωνισμός που οργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών BEST Chania του Πολυτεχνείου Κρήτης και στον οποίο πήραν μέρος φοιτητές όλων των σχολών του ιδρύματος, έδωσε στις δύο νικήτριες ομάδες το εισιτήριο για τη μεγάλη διοργάνωση.

Σκοπός του Συλλόγου Φοιτητών BEST Chania ήταν οι διαγωνιζόμενοι να εξασκήσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται από ένα μελλοντικό μηχανικό, πάνω σε σύγχρονα τεχνικά προβλήματα. Κριτήρια αξιολόγησης ήταν η καινοτομία, η αποδοτικότητα και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

O Αντώνης Καρύδης, μέλος της Ομάδας Προώθησης του Συλλόγου εξήγησε στη Ν.Κ. ότι «ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών κάθε διαγωνιζόμενης ομάδας, αλλά και η ευελιξία.

Δηλαδή απαιτείται να βρουν οι συμμετέχοντες αρκετές εναλλακτικές λύσεις και να τις δοκιμάσουν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο καλύτερος του διαγωνισμού θα είναι αυτός που θα τα συνδυάζει όλα και στο μέγιστο βαθμό. Η δημιουργικότητα στη μηχανική παίζει μεγάλο ρόλο».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου BEST Chania Μαριτίνη Χασανδρινού τόνισε τη σημασία των γνώσεων, της έρευνας και της εφευρετικότητας των διαγωνιζόμενων. «Ο διαγωνισμός αυτός είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους φοιτητές που παίρνουν μέρος» σημείωσε.  Ο Θησέας Μπουλάκης, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου υπογράμμισε ότι «χρειάζεται σκέψη και υπομονή. Είναι πολύ κουραστικό για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τεχνική κατασκευή διαρκεί επτά ώρες».

Ο BEST Chania του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένας από τους παλαιότερους τοπικούς συλλόγους του φοιτητικού ευρωπαϊκού οργανισμού BEST, με 23 χρόνια ιστορίας και συνεχούς δράσης στην τοπική κοινωνία των Χανίων. Επόμενη δράση του Συλλόγου είναι οι ημέρες καριέρας που διοργανώνονται τον ερχόμενο Μάιο.

 

 

 

Σχόλια