default-image

Socratic - Η εφαρμογή που θα σας κάνει τα... μαθήματα

Επιστήμη
Socratic - Η εφαρμογή που θα σας κάνει τα... μαθήματα

Αλήθεια πόσοι μπορούν (ή θυμούνται) να λύσουν σήμερα την απλή εξίσωση «2x + 2 = 7x - 5» (θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσοι μαθητές του σήμερα ΔΕΝ μπορούν).

Σήμερα  η τεχνολογία προχώρησε κι άλλο και τώρα πια το λυσάρι δε χρειάζεται να είναι καν βιβλίο.

Και - εδώ υπάρχει και κάτι το πιο θετικό - το λυσάρι, πέραν του ότι έγινε ένα app στο iPhone μας, μπορεί πια και να μας διδάξει!

Μια νέα εφαρμογή με το όνομα «Socratic» (προς τιμήν του γνωστού Έλληνα φιλοσόφου και όχι δεν την έφτιαξε Έλληνας),  δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μια φωτογραφία του προβλήματος (που μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε, αλλά μην κουραζόμαστε κιόλας) και, όχι μόνο θα σας δώσει τη λύση, αλλά θα σας καθοδηγήσει δείχνοντάς σας τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται για να λυθεί!

Μάλιστα θα μας πει εμπεριστατωμένα και θα μας εξηγήσει - αν το θέλουμε - τα βήματα που ακολουθούνται προς την τελική λύση της άσκησης και τις αρχές που βρίσκονται πίσω από αυτά! Ναι, η τεχνολογία όντως προχωράει.

Η εφαρμογή δεν είναι μόνο για μαθηματικά, αλλά και για άλλα μαθήματα - όπως φυσική, ιστορία κλπ - χρησιμοποιώντας πολλές φορές ένα είδος αναζήτησης μέσω Google και μπορεί έτσι να βρει παρόμοια προβλήματα στο ευρύτερο Διαδίκτυο ή από τη δική της βάση δεδομένων με απαντήσεις.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει την ερώτηση (μιλάμε για πέρα από μαθηματικά εδώ) και να δώσει επιπλέον πηγές όσον αφορά την απάντηση-επίλυση του θέματος που μας ενδιαφέρει.

Σε άλλες περιπτώσεις απλά είναι ίδιο με μια αναζήτηση στο Google και λειτουργεί παρόμοια.

Αλλά όταν μιλάμε για άλγεβρα, η εφαρμογή απλά δίνει ρέστα. Η εξίσωση που δώσαμε πιο πάνω ήταν ένα τυχαίο δείγμα για πλάκα που της δώσαμε και μας παρείχε 10 βήματα που οδηγούσαν στη λύση, που είναι x = 7/5. Δυσκολεύεται ακόμη με τις λέξεις στα μαθηματικά, αλλά, αν μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με αντίστοιχα μαθηματικά σύμβολα (όπου υπάρχουν), τότε δεν έχει πρόβλημα.

Η ομορφιά της εφαρμογής είναι ότι δίνει ένα ιδιαίτερο νόημα στη λέξη «υπολογίζω» για έναν «υπολογιστή». Χρησιμοποιώντας το «κομπιουτεράκι» που όλοι πια κουβαλάμε στην τσέπη μας (το iPhone) για να κάνει κάτι που είναι εξυπνότερο από τα συνήθη (και ίσως κι εμάς λίγο πιο έξυπνους).

Είναι μια τεχνολογία που βοηθάει το ανθρώπινο μυαλό να γίνει καλύτερο και όχι άλλος ένας περισπασμός της προσοχής μας σε κάτι ουσιαστικά ανούσιο.

Οι δημιουργοί του Socratic, έδωσαν στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού το βασικό πρόγραμμα που υπολογίζει τις βήμα-βήμα λύσεις των μαθηματικών, αλλά για να φτάσουν στην τελική μορφή του Socratic, χρειάστηκε επιπλέον προγραμματισμός προκειμένου να μιμείται τα βήματα που ακολουθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να φτάσει στη λύση ενός μαθηματικού προβλήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News