Καινοτομία

Νέα γενιά αντιβιοτικών αναπτύσσει το ΙΤΕ

Το δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών ανοίγει μια νέα σημαντική ανακάλυψη των καθηγητών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Το δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών ανοίγει μια νέα σημαντική ανακάλυψη των καθηγητών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, κ.κ. Μ. Κοκκινίδη και Β. Μπουριώτη.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό "Journal of the American Chemical Society", οδήγησε στην ανακάλυψη μιας νέας, άγνωστης μέχρι τώρα τροποποίησης (υδροξυλίωση ατόμων Cα) των αμινοξέων διαφόρων μικροοργανισμών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η εξωτική από χημικής απόψεως αυτή τροποποίηση χρησιμοποιείται από παθογόνα βακτήρια και σχηματίζει ένα νέο αμινοξύ, την 2-υδροξυπρολίνη.

Η υδροξυπρολίνη παίζει έναν κεντρικό ρόλο σε πολλά άλλα συστήματα, όπως π.χ. στην αρχιτεκτονική του φυτικού κυτταρικού τοιχώματος και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Αυτή η νέου τύπου τροποποίηση παρατηρήθηκε στα ενεργά κέντρα σημαντικών ενζύμων, ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητα επιβίωσης των βακτηρίων όταν βρίσκονται κάτω από την πίεση των μηχανισμών άμυνας των οργανισμών που προσβάλλουν.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα βακτήρια που μελετήθηκαν στο ΙΤΕ χρησιμοποιούν το νέο μηχανισμό υδροξυλίωσης σε ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλαπλούς μηχανισμούς παθογένειας, όπως στην παρόπλιση του συστήματος άμυνας του ξενιστή τους.

Μεταξύ των παθογόνων αυτών βακτηρίων συγκαταλέγεται ο βάκιλος του άνθρακα, που οδηγεί στην εκδήλωση της ασθένειας του άνθρακα, για την οποία δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και θεωρείται ως δυνητικό όπλο βιο-τρομοκρατίας, καθώς και αρκετά άλλα παθογόνα βακτήρια που ανήκουν στον κατάλογο της World Health Organization, με τους δέκα κορυφαίας προτεραιότητας στόχους για ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

Η προοπτική ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών αποτελεί μια σημαντική εφαρμογή της ανακάλυψης των ερευνητικών ομάδων του ΙΤΕ. Έτσι, τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι ερευνητές του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του άνθρακα και πολλών άλλων παθογόνων βακτηρίων.

Στην ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν, εκτός από τους επιστημονικά υπεύθυνους καθηγητές, και οι ερευνητές Β. Φαδούλογλου, Σ. Μπαλωμένου, Μ. Αϊβαλιώτης, Ν. Κοτσιφάκη, Σ. Αρναουτέλη, Α. Τοματσίδου, Γ. Ευσταθίου, Ν. Κουντουράκης, Σ. Μηλιαρά, Σ. Μ. Γκρινιεζάκη, Α. Τσαλαφούτα, Σ. Περγαντής, Ι. Boneca και Ν. Γλυκός.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος "InnovCrete", με υπεύθυνο τον κ. Μ. Κοκκινίδη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια