Καινοτομία

Η μεγάλη ανακάλυψη της NASA στον Άρη

Νερό κατά κανόνα σημαίνει ζωή, έστω και μικροβιακή, και η ανακοίνωση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, της ΝΑSΑ, για τα πρώτα σημαντικά στοιχεία, αν όχι αποδείξεις, ότι στην επιφάνεια του Άρη υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη υφάλμυρου νερού σε τρεχούμενη μορφή έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ενδεχομένως δε να βάζουν και τις βάσεις για να δοθεί μια απάντηση στην ερώτηση η οποία πάντα βασάνιζε το ανθρώπινο γένος: «είμαστε μόνοι μας εκεί έξω;».

Οι ραβδώσεις

Το νερό που φαίνεται ότι τρέχει στις πλαγιές του "κόκκινου πλανήτη" εμφανίζεται με τη μορφή σκοτεινών ραβδώσεων τις οποίες απαθανάτισε ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2011.

Έχουν μήκος εκατοντάδων μέτρων, πλάτος περί τα πέντε μέτρα, κάνουν την εμφάνισή τους το αρειανό καλοκαίρι και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού, αφού ως τα σήμερα ξέραμε ότι ο Άρης είχε μεν στο γεωλογικό του παρελθόν, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ωκεανούς και θάλασσες, όμως σήμερα διαθέτει μόνο στους πόλους παγωμένους αποθέτες με το υγρό της ζωής.

Η ανακάλυψη αυτή της ΝΑSΑ, η οποία ανακοινώθηκε χθες σε μια συνέντευξη Tύπου που έβαλε φωτιά στα δημοσιογραφικά και επιστημονικά γραφεία, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει σε νέες βάσεις τα σχέδια για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον "κόκκινο πλανήτη" ως τα τέλη του 2030.

Οι ραβδώσεις που θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί μόνο από τη ροή ύδατος.

«Δεν είναι στεγνός»

Η έρευνα βασίζεται στα δορυφορικά δεδομένα και έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, καθώς, όπως δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της NASA Τζιμ Γκριν, «ο πλανήτης Άρης δεν είναι ο στεγνός και ξηρός πλανήτης που πιστεύαμε στο παρελθόν».

Αν και η πηγή προέλευσης καθώς και η χημική σύνθεση του νερού παραμένουν άγνωστα, πρόκειται για μια αποκάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το κατά πόσο ο "κόκκινος πλανήτης" θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιες μορφές ζωής, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακές.

Η σχετική υποψία υπήρχε εδώ και καιρό, από τον περασμένο Απρίλιο, όταν δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Geoscience σχετική μελέτη για την ύπαρξη στον πλανήτη υπερχλωρικών αλάτων ασβεστίου. Και οι φωτογραφίες από το Mars Reconnaissance Orbiter ήρθαν να ρίξουν νέο... νερό στο αυλάκι της έρευνας για ζωή στον Άρη.

Ενθουσιασμός

Αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι μη έχοντας ακόμα δει ούτε το νερό να τρέχει ούτε μικροβιακή ζωή στον πλανήτη, εντούτοις δεν κρύβουν το δικαιολογημένο ενθουσιασμό τους. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί στις αρχές της χρονιάς μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη από τη ΝΑSΑ, ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια