Καινοτομία

Πρωτιά Ελλάδας στην υπερβολική χρήση διαδικτύου

Η Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση στην υπερβολική χρήση διαδικτύου με ποσοστό 31% έναντι 5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Αυτό, προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ως δεύτερο βασικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα εμφανίζεται η προστασία της online ιδιωτικότητας με 16%, ενώ την τρίτη θέση κατέχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με 19%. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι ανέρχονται σε 12% για την ιδιωτικότητα και 21% για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για το πρώτο τετράμηνο του 2015, έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση διαδικτύου, 96 αναφορές για θέματα online ιδιωτικότητας (κατάχρηση-προστασία προσωπικών δεδομένων) και 65 αναφορές για κυβερνο-εκφοβισμό.

Επιπλέον, οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις online σχέσεις αναδεικνύονται σε νέα τάση, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 10% στις αρχές του 2015, από 7% στις αρχές του 2014. Οι σχετικές αναφορές προέρχονται κατά 75% από τις γυναίκες και 25% από τους άνδρες, ενώ μόνο ένα ποσοστό 14% είναι ανήλικοι.

Σχόλια