Καινοτομία

Facebook drone εμπειρία για ίντερνετ παντού

Το νέο εγχείρημα Internet.org του facebook έρχεται με ακόμα μια καινοτομία και διαφοροποιείται από όλα όσα έχουμε δει.

Σε λίγες μέρες, το Facebook θα δοκιμάσει ένα τεράστιο αυτόνομο αεροπλάνο (drone) που κατασκεύασε, το οποίο θα πετά σε απομονωμένα μέρη της Γης και θα παρέχει στους κατοίκους δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

1,5 δισεκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν ήδη το Facebook αλλά υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για αύξηση του κοινού του, ακόμα και στις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη.

Το μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία Aquila, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο ένα αεροπλάνο Boeing 737, θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλιομέτρων, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και από τις καταιγίδες. Θα μπορεί να μένει στον αέρα για 90 συνεχόμενες μέρες χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό.

Το αεροπλάνο θα δίνει στους επίγειους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν Internet με την πολύ υψηλή ταχύτητα των 10 Gigabit το δευτερόλεπτο, χάρη σε μια ειδική νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ που θα μεταφέρει τα δεδομένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντίστροφα.

Κάθε drone θα διαγράφει στον αέρα έναν κύκλο διαμέτρου τριών χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι θα παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση στο έδαφος σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων.

Τα εν λόγω αεροσκάφη θα μεταδίδουν επίσης σήματα μεταξύ τους. Προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες τέτοια drones, τα οποία θα συνεργάζονται με δορυφόρους του Facebook, που θα βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το αεροσκάφος κινείται με την ηλιακή ενέργεια, ζυγίζει περίπου 400 κιλά, ενώ σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε εντός 14 μηνών στη Βρετανία από την ειδική αεροδιαστημική ομάδα Ascenta του Facebook.

H πρώτη πιλοτική πτήση του θα γίνει στις ΗΠΑ σύντομα, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η Google, η οποία πειραματίζεται επίσης με drones, δορυφόρους και μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο.

Πηγή: skai. gr

Σχόλια