default-image

Έρχεται η ηλεκτρονική ξενάγηση στα ελληνικά μουσεία

Επιστήμη
Έρχεται η ηλεκτρονική ξενάγηση στα ελληνικά μουσεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητάμε νέες, σύγχρονες ιδέες με προοπτική και εξέλιξη. Μια τέτοια ιδέα έχει ήδη ωριμάσει και αναμένουμε φιλόδοξα την υλοποίησή της. Ο λόγος για την επικείμενη συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" του Πανεπιστημίου Φρέιζερ στον Καναδά.

Ποιο είναι το αντικείμενο της σύμπραξης; Η πολλά υποσχόμενη ηλεκτρονική ξενάγηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στα δύο μέρη προσύμφωνο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει αρχικά τη δημιουργία και κατόπιν αυτής τη διανομή ηλεκτρονικών εφαρμογών για smartphones και tablets μέσα από πλατφόρμες όπως το App Store και το Google Play.

Κάθε μουσείο ή εκθεσιακός χώρος θα μπορεί να κατασκευάσει τη δική του προσωπική πλατφόρμα ανάλογα με το περιεχόμενο και τις ανάγκες του. Κάθε σχετική εφαρμογή, ανεξαρτήτως του αντικειμένου της, θα συνιστά μορφή ηλεκτρονικής ξενάγησης με επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Στόχος ενός τέτοιου εγχειρήματος δε θα μπορούσε να είναι παρά η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και του τουρισμού της χώρας εν γένει. Το ελληνικό κράτος δε θα επιβαρυνθεί οικονομικά για την αναφερόμενη δράση, γεγονός σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί.

Βάσει του συμφώνου, η εκτέλεση του προγράμματος έχει πενταετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης. Τα οφέλη λόγω διάδοσης της ελληνικής κληρονομιάς είναι, ίσως, αυτονόητα και συνεχώς επαναλαμβανόμενα. Πέραν, όμως, του μηδενικού κόστους, θα υπάρξει και οικονομικό κέρδος για τη χώρα, εφόσον έγκειται ρητή πρόβλεψη για καθολική είσπραξη των εσόδων σχετικά με την αγορά των εφαρμογών από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Η Ελλάδα, αιώνες τώρα, φιλοξενεί σε κάθε σημείο της μικρές κοιτίδες πολιτισμού και αθάνατα ιστορικά έργα. Ωστόσο, δεν είχε οργανώσει σωστά την τακτική της, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία της. Ελπίζουμε, λοιπόν, στη διαιώνιση ανάλογων προτάσεων!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News