Καινοτομία

Καινοτόμο υλικό με το υψηλότερο σημείο τήξης

Ερευνητές του Brown University ταυτοποίησαν ένα υλικό το οποίο έχει το υψηλότερο σημείο τήξης από οποιοδήποτε άλλο υλικό σήμερα, μέσω της χρήσης ισχυρών εξομοιώσεων σε υπολογιστές.

Οι υπολογισμοί αυτοί που περιγράφονται στο Physical Review B (Rapid Communications), έδειξαν ότι ένα υλικό το οποίο περιέχει τις σωστές αναλογίες αφνίου, αζώτου και άνθρακα θα είχε σημείο τήξης άνω των 4.400 Κέλβιν (4.126 βαθμών Κελσίου).

Αυτή η θερμοκρασία αντιστοιχεί στα 2/3 της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ήλιου, και 200 Κέλβιν πάνω το υψηλότερο σημείο τήξης που έχει καταγραφεί ποτέ πειραματικά.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει η σύνθεση υλικού και τα πειράματα στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία υπολογιστική τεχνική που εξομοιώνει τις φυσικές διεργασίες σε ατομικό επίπεδο, ακολουθώντας τους νόμους της κβαντομηχανικής. Η τεχνική αυτή εξετάζει τις δυναμικές της τήξης καθώς λαμβάνουν χώρα σε μικροκλίμακα, σε κομμάτια των 100 περίπου ατόμων και είναι πιο αποδοτική από ό,τι οι παραδοσιακές μέθοδοι.

Οι ερευνητές για τη σύνθεση του υλικού και τη διεξαγωγή των απαραίτητων πειραμάτωνσυνεργάζονται με το εργαστήριο της Αλεξάντρα Ναβρότσκι στο University of California-Davis

Η δουλειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε νέα υλικά υψηλότατων επιδόσεων για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών- από ειδικές επικαλύψεις σε τουρμπίνες μέχρι θερμικές ασπίδες.

Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι το υλικό αυτό θα είναι χρήσιμο, καθώς υπάρχουν και άλλες ιδιότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, πέρα από το σημείο τήξης.

Σχόλια