Καινοτομία

200 εκατ. χρήστες μπλοκάρουν τις online διαφημίσεις

Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι χρήστες σε όλο τον κόσμο που εγκαθιστούν στους υπολογιστές τους ειδικό λογισμικό που μπλοκάρει την εμφάνιση online διαφημίσεων.

Ο αριθμός των ενεργών χρηστών διεθνώς, οι οποίοι μπλοκάρουν τις διαδικτυακές διαφημίσεις, υπολογίζεται πλέον σε 198 εκατομμύρια, από τους οποίους τα 77 εκατομμύρια στην Ευρώπη και τα 45 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Σε μερικές χώρες, ιδίως της Ευρώπης (π.χ. Πολωνία), πάνω από το ένα τρίτο των χρηστών έχουν εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους τέτοιο λογισμικό.

Μια νέα έκθεση από την Adobe και την ιρλανδική PageFair, σύμφωνα με τους «Τάιμς της νέας Υόρκης», εκτιμά ότι το σχετικό λογισμικό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Έτσι, μέσα στο τελευταίο έτος οι χρήστες του έχουν αυξηθεί κατά 41% παγκοσμίως τόσο σε επιτραπέζιους όσο και σε φορητούς υπολογιστές.

Η βιομηχανία των διαφημίσεων ανησυχεί από αυτό γιατί βλέπει ότι της διαφεύγουν πολλά διαφημιστικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση χαρακτηρίζει «υπαρξιακή απειλή» το σχετικό λογισμικό (ad blocking) και μιλά για την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης.

Πολλοί χρήστες ενοχλούνται που, καθώς «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, εμφανίζονται μπροστά τους συνεχώς νέες διαφημίσεις, οι οποίες μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την ταχύτητα που οι ιστοσελίδες «φορτώνονται» στον υπολογιστή. Γι' αυτό το λόγο «κατεβάζουν» το ειδικό λογισμικό που εμποδίζει την εμφάνιση διαφημίσεων.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το λογισμικό Adblock Plus της γερμανικής εταιρείας Eyeo, σύμφωνα με την οποία περίπου 60 εκατ. χρήστες χρησιμοποιούν το προϊόν της.

Βέβαια, πιο ανησυχητική για τους διαφημιστές, τους διαφημιζόμενους και τις ιστοσελίδες είναι το ενδεχόμενο το μπλοκάρισμα να αφορά πλέον και τις βιντεο-διαφημίσεις, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο και μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί στους διαφημιστές ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple θα επιτρέπει την εγκατάσταση τέτοιου αντι-διαφημιστικού λογισμικού, καθώς και ότι η το μπλοκάρισμα σταδιακά επεκτείνεται και στα smartphones

Σχόλια