Καινοτομία

Βρήκαν το πρόβλημα του Android που επηρεάζει 1 δισ smartphones

Ένα πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα (bug) των Android συσκευών, εντοπίστηκε από ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι επηρεάζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το bug μπορεί να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χρήστες, αποστέλλοντας φωτογραφία ή μήνυμα βίντεο στο smartphone κάποιου, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο παραλήπτης. Σύμφωνα με την Google το πρόβλημα έχει διορθώσει, αλλά παραμένουν εκατομμύρια συσκευές οι οποίες χρειάζονται αναβάθμιση (update) λογισμικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές του χώρου, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά επικίνδυνο». Αναλυτές της αμερικανικής Zimpherium δήλωσαν ότι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα vulnerabilities του λειτουργικού μέχρι σήμερα, και εκτιμούν ότι περίπου 950 εκατ. συσκευές επηρεάζονται.

Οι χάκερ έχουν τη δυνατότητα αποστολής κακόβουλου κώδικα μέσω ενός multimedia message, το οποίο αποκτά πρόσβαση στην υπηρεσία του Android ονόματι Stagefright. Αφού συμβεί αυτό - χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια από πλευράς του θύματος- δεδομένα και εφαρμογές της συσκευή γίνονται, μέσω του κακόβουλου κώδικα, προσβάσιμα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη «Αχίλλειο Πτέρνα» θα αποκαλυφθούν σύντομα στη συνδιάσκεψη Black Hat που θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας την επόμενη εβδομάδα. Ως τρωτές συσκευές θεωρούνται αυτές με Android 2.2 και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές της Zimpherium ενημέρωσαν τη Google, η οποία κυκλοφόρησε σχετικό patch. Ωστόσο , εκατομμύρια συσκευές παραμένουν εκτεθειμένες, καθώς οι κατασκευαστές πρέπει να κυκλοφορήσουν οι ίδιοι updates στους πελάτες τους, ενώ φυσικά υπάρχει η δυνατότητα απόρριψης του update από τον χρήστη.

Πηγή: Newsbeast. gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια