Καινοτομία

Windows 10: σήμερα ανοίγει η αυλαία

Ήρθαν τα Windows 10! Από σήμερα αρχίζει η κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος των Windows 10 που περίμεναν πολλοί χρήστες υπολογιστών, και που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη Microsoft, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Σάτια Ναντέλα.

Επειδή τα Windows 8, που κυκλοφόρησαν το 2012, δεν κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή στους χρήστες, για να κάνει το άλμα σε κάτι πραγματικά νέο, η εταιρεία «πήδηξε» κατευθείαν στα Windows 10 προσπερνώντας τα Windows 9

Η αναβάθμιση των παλιών Windows θα γίνει κατά κύματα και οι χρήστες των προηγούμενων Windows 7 και 8/8.1 θα έχουν περιθώριο ένα έτος για να τα αναβαθμίσουν δωρεάν κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε κάνει η Microsoft.

Αυτό επειδή το σύστημά τους πληροί τις ελάχιστες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές. Μετά τον Ιούλιο του 2016, η αναβάθμιση θα πάψει να είναι δωρεάν.

Εξάλλου όσοι χρήστες αγοράζουν νέους υπολογιστές, θα βρίσκουν προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό σύστημα στο μηχάνημά τους.

Η Microsoft δήλωσε ότι αυτή τη φορά θεωρεί τα Windows 10 ως την τελική έκδοση, η οποία απλώς θα αναβαθμίζεται συστηματικά και δωρεάν, ενώ μέχρι τώρα κυκλοφορούσε μια νέα έκδοση των Windows κάθε λίγα χρόνια.

Η εταιρεία «ποντάρει» πολύ στο νέο λογισμικό, προκειμένου να ξανακερδίσει την κάπως χαμένη δόξα της μετά τις απανωτές επιτυχίες της Google και της Apple.

Το βασικό όπλο της είναι ότι τα Windows 10 αποτελούν πλέον μια πολυ-πλατφόρμα, καθώς θα «τρέχουν» σε οποιαδήποτε συσκευή όπως σε επιτραπέζιο υπολογιστή, φορητό, ταμπλέτα, έξυπνο κινητό, κονσόλα παιγνιδιών, έξυπνα ρολόγια κ.α.

Βασική πρόκληση για την Microsoft είναι να διεισδύσει στα smartphones, όπου οι χρήστες περνούν όλο και περισσότερο χρόνο και στα οποία σήμερα τα Windows Phone έχουν μερίδιο μόνο 3%.

Ανάμεσα στις καινοτομίες του νέου λειτουργικού, είναι η ενσωμάτωση για πρώτη φορά μιας προσωπικής ψηφιακής βοηθού, της Cortana (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple), που απαντά προς το παρόν στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά σε γραπτές ή προφορικές ερωτήσεις του χρήστη. Αρχικά η Cortana θα είναι διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές και ταμπλέτες, όχι όμως σε κινητά τηλέφωνα.

Επίσης αντικαθίσταται το πασίγνωστο πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer με το πρόγραμμα Edge, ενώ επανέρχεται το δημοφιλές μεταξύ των χρηστών "Start menu".

Οι χρήστες θα μπορούν να «κατεβάζουν» τα νέα Windows από σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, αν και θα περάσουν ορισμένες μέρες ώστε το νέο λειτουργικό σύστημα να είναι διαθέσιμο σε όλους. Αρχικά, το «κατέβασμα» αφορά μόνο τα Windows 10 για υπολογιστές, ενώ θα ακολουθήσουν τα Windows 10 για τις υπόλοιπες συσκευές.

Η Microsoft προσδοκά ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα υιοθετήσουν το νέο λογισμικό, δημιουργώντας ένα τεράστιο «οικοσύστημα» χρηστών, όπου θα «τρέχουν» οι ίδιες εφαρμογές ανεξαρτήτως συσκευής.

Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται για αναβάθμιση, μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω του Windows Update του υπολογιστή τους.

Σχόλια