Καινοτομία

Το σπίτι "αβγό"

Μια εναλλακτική αντίληψη για την κατοικία, προσφέρει το σχέδιο «Ecocapsule» ενός Σλοβακικού σχεδιαστικού γραφείου που μπορεί να προσφέρει όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού στα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη.

Το εν λόγω σχεδιαστικό γραφείο παρουσίασε μία πρόταση για ένα μικρό «σπίτι» που θα μπορεί να είναι αυτόνομο σε ενέργεια , να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί οπουδήποτε.

Το «Ecocapsule» όπως το ονομάζουν, αποδεικνύει τα επίπεδα που έχει φθάσει η τεχνολογία και το design σήμερα, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό διαμέρισμα με όλες τις ανέσεις όπως επίσης και πλήρη αυτονομία ανάγκες του σε ενέργεια.

Το σχήμα του είναι αυγοειδές και εξαντλεί στο μέγιστο τα 8 τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμου χώρου.

Προσφέρει ανακλινόμενο κρεβάτι, τραπέζι για εργασία, κουζίνα, ακόμα και μπάνιο. Επιπρόσθετα στο στάδιο της παραγωγής του θα είναι εφοδιασμένο με ένα έξυπνο πρόγραμμα πρόγνωσης του καιρού, έτσι ώστε να προετοιμάζει τον εσωτερικό χώρο με βάση τις  εξωτερικές συνθήκες.

Για τις ενεργειακές του ανάγκες χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελ στην οροφή του και μία αναδιπλούμενη ανεμογεννήτρια των 750W.

Παράλληλα είναι εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα ώστε να αξιοποιεί το νερό της βροχής και να είναι σχετικά αυτόνομο αναφορικά με την παροχή νερού σε περιοχές που αυτό είναι εφικτό.

Είναι εύκολο στην μετακίνηση (χωρά άνετα μέσα σε ένα κοντέϊνερ), ενώ μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε θελήσει ο ιδιοκτήτης του από τον κήπο της βίλας του μέχρι τις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, από την πρώτη στιγμή το δημιούργημά τους συγκεντρώνει ενθουσιώδη σχόλια. Ήδη υπάρχουν και οι πρώτες παραγγελίες. Η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2016.

Σχόλια