default-image

Είναι ρατσιστική η τεχνητή νοημοσύνη;

Επιστήμη
Είναι ρατσιστική η τεχνητή νοημοσύνη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμα ρατσιστικού σχολίου από την... τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι έπεσε πρόσφατα ένα ζευγάρι μαύρων, οι οποίοι από ανθρώπινα όντα «υποβαθμίστηκαν» σε... γορίλες!

Ο λόγος για μια διαδικτυακή εφαρμογή εικόνων της Google, η οποία προσθέτει αυτόματα ετικέτες σε φωτογραφίες που επιλέγουν να ανεβάσουν οι χρήστες. Το εν λόγω ζευγάρι ανέβασε στο Google Photos φωτογραφίες, χωρίς να έχει ιδέα τι τους περίμενε.

Μόλις οι φωτογραφίες ανέβηκαν, η εφαρμογή πρόσθεσε αυτόματα ετικέτες σε καθεμία από αυτές με βάση το «θέμα» των εικόνων. Σε μία φαίνεται η κοπέλα να οδηγεί το ποδήλατό της και στην αντίστοιχη ετικέτα αναγράφεται η λέξη «ποδήλατα».

Ωστόσο, σε μία φωτογραφία όπου φαίνονται από κοντά τα πρόσωπα του ζευγαριού, η ετικέτα που επιλέχθηκε ήταν... «γορίλες».Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε πληθώρα επικριτικών σχολίων σε βάρος της Google, όχι μόνο από το ζευγάρι, αλλά και από άλλους χρήστες, οι οποίοι χαρακτήρισαν το περιστατικό αυτό ως την πρώτη εκδήλωση ρατσισμού από τεχνητή νοημοσύνη. Η Google από την πλευρά της έσπευσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, χαρακτηρίζοντας ως «κακοήθεια» το σφάλμα αυτό.

Πηγή : imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News