Καινοτομία

Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση πέους

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους αποτελεί γεγονός και ανήκει σε χειρουργική ομάδα στη Νότια Αφρική.

Ενας 21χρονος άνδρας, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν αποκαλυφθεί, όπως αναφέρει το

ΒήμαScience είναι ο λήπτης του οργάνου. Εχασε το δικό του πέος στο πλαίσιο μιας «κακότεχνης» περιτομής. Γιατροί στο Κέιπ Τάουν οι οποίοι διεξήγαγαν την επέμβαση ανέφεραν ότι αυτή στέφθηκε με επιτυχία και ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του ενώ δηλώνει άκρως ευχαριστημένος.

Είχαν υπάρξει και προηγούμενες απόπειρες μεταμόσχευσης πέους, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης στην Κίνα. Σύμφωνα με αναφορές, η επέμβαση είχε επιτύχει ωστόσο ο οργανισμός του ασθενούς απέρριψε το όργανο αργότερα.

Χειρουργοί του Πανεπιστημίου Stellenbosch και του Νοσοκομείου Tygerberg στη Νότια Αφρική διεξήγαγαν στις 11 Δεκεμβρίου του 2014 εννιάωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να τοποθετήσουν πέος δότη στον ασθενή.

Ενας από τους χειρουργούς, ο Αντρέ Βαν ντερ Μέρβε ο οποίος ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρού ανέφερε στο BBC ότι «η μεταμόσχευση πέους είναι πολύ πιο δύσκολη καθώς τα αιμοφόρα αγγεία έχουν πλάτος 1,5 χιλιοστά. Στους νεφρούς τα αγγεία έχουν πλάτος περί το 1 εκατοστό».

Υπήρξε τεράστια προετοιμασία προκειμένου η επέμβαση να αποτελέσει γεγονός. Κατά πρώτον οι γιατροί έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι ο ασθενής είχε λάβει σοβαρά υπόψη του όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η εφ'όρου ζωής λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα. Παράλληλα, κάποιοι ασθενείς δεν μπορούν να αποδεχθούν το νέο όργανο καθώς δεν καταφέρνουν να το αναγνωρίσουν ως τμήμα του σώματός τους.

Σοβαρό ήταν και το ηθικό ζήτημα. Όπως σημείωσε ο δρ Βαν ντερ Μερβε χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος προτού η ομάδα λάβει έγκριση για διεξαγωγή της διαδικασίας. Και αυτό διότι μια τέτοιου είδους επέμβαση δεν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως συμβαίνει με τη μεταμόσχευση ενός άλλου οργάνου όπως για παράδειγμα η καρδιά.

Υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί αναφέρουν πως στη Νότια Αφρική υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο για μεταμοσχεύσεις πέους. Και αυτό διότι σε τμήματα της χώρας ακολουθείται συχνά η διαδικασία της περιτομής ως μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Καθώς αρκετές φορές η διαδικασία διεξάγεται από άσχετους και με πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες αγόρια ακρωτηριάζονται ή και πεθαίνουν κάθε χρόνο στη διάρκεια τέτοιων τελετουργιών.

Σχόλια