Καινοτομία

Κ. Φωτάκης: Στο τιμόνι κάποιος που ξέρει να οδηγεί

Μεγάλη τιμή για την Κρήτη, για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα αποτελεί η ανάληψη των καθηκόντων του έως χθες προέδρου του Δ.Σ. του ΙΤΕ και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος κ. Κώστα Φωτάκη, ο οποίος από σήμερα είναι πλέον αναπληρωτής υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Μια θέση που έχει βαρύνουσα σημασία όχι μόνο λόγω της προσωπικότητας του κ. Φωτάκη, με τη δική της δυναμική και το κύρος στην ελληνική και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αναβαθμίζεται σε υπουργείο η Γενική Γραμματεία Έρευνας, η οποία είχε υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια χάνοντας την οικονομική αυτονομία της, περιοριζόμενη σε έναν ρόλο αποκλειστικά εποπτικό.

Εύσημα από "Nature"

Αυτό αποτελεί και την πιο σημαντική απόδειξη ότι η έρευνα και η τεχνολογία αποκτούν πλέον το ρόλο που αξίζουν, εκείνον που είχαμε καταδείξει μέσα από πληθώρα δημοσιευμάτων, ως βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας, με την Κρήτη σε ρόλο-κλειδί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό το χθεσινό δημοσίευμα του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού "Nature", το οποίο σημειώνει ότι ο διορισμός αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «παίρνει στα σοβαρά την επιστήμη». Μια επισήμανση με ξεχωριστή σημασία, καθώς το ίδιο περιοδικό τον Απρίλιο του 2013 είχε καταγράψει σε άρθρο του ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2009 έπληξε την ελληνική επιστημονική κοινότητα με περικοπές μισθών και ερευνητικών κονδυλίων και απολύσεις του διοικητικού προσωπικού.

Το μεγάλο στοίχημα

Τη σημασία της μετατροπής της ΓΓΕΤ σε υπουργείο τονίζει στις πρώτες του δηλώσεις στη "Ν.Κ.", ως αναπληρωτής υπουργός πλέον, ο κ. Φωτάκης, ο οποίος δίνει έμφαση στο ρόλο που παρέχει στην έρευνα και την τεχνολογία η νέα κυβέρνηση ως πυλώνας ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα έκανε λόγο για μια πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία θα συνεισφέρει στην οικονομία και πώς αυτές οι πολιτικές θα γίνουν κτήμα της ίδιας της κοινωνίας. «Πρόκειται για την αναγνώριση της ευρύτερης ανταγωνιστικότητας που έχει κατακτήσει η ελληνική επιστημονική κοινότητα, κάτι το οποίο το έχει αποδείξει με τη σκληρή δουλειά και με δυναμικό το οποίο έχει πλέον παγκόσμια φήμη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, να αξιοποιηθεί και να δημιουργηθεί έτσι ένας νέος πόλος ανάπτυξης, ο οποίος θα βασίζεται στη γνώση».

Για την Κρήτη

Ιδιαίτερη είναι η σημασία της σύστασης του νέου υπουργείου και του διορισμού του κ. Κώστα Φωτάκη σε αυτό και για την Κρήτη, καθώς το νησί μας πρωτοπορεί στο χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας μέσω των κορυφαίων σε παγκόσμιο και όχι μόνο ευρωπαϊκό επίπεδο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κέντρων έρευνας αριστείας, όπως το ΙΤΕ. Η Κρήτη αποτελεί ένα μοντέλο στον τομέα της γνώσης και ως τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δίδαγμα για το πώς θα πρέπει να κινηθεί στα πρώτα βήματα του το νέο υπουργείο. Όσο για τον ίδιο τον κ. Φωτάκη ακόμα δεν το έχει συνειδητοποιήσει, όπως δηλώνει ο ίδιος: «Έγιναν όλα πολύ γρήγορα», μας εξομολογείται, σημειώνοντας ότι στην κορυφή των συναισθημάτων του βρίσκεται η δικαίωση αλλά και η ευθύνη, καθώς είναι πολλά αυτά που πρέπει πλέον να δρομολογηθούν. Ένα νέο υπουργείο που πρέπει να οργανωθεί, πολλά πρακτικά ζητήματα τα οποία μένει να λυθούν, μια μεγάλη πρόκληση, η οποία βρίσκεται μπροστά.

Ν. Ταβερναράκης για Κ. Φωτάκη: «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»

Τον κ. Φωτάκη συνοδεύουν πλέον οι ευχές των συναδέλφων του, που επίσης νιώθουν δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, ελπίζοντας ότι θα αλλάξουν πολλά στον τομέα της έρευνας. Από τους πρώτους που μίλησε στη "Νέα Κρήτη" είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε υπουργείο και βεβαίως για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κ. Φωτάκη. Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά την έρευνα και την επιστήμη. Με όχημα το νέο υπουργείο μπορούν πλέον να γίνουν πολλά, σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη. Η έρευνα και η τεχνολογία μπορούν να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα, να βελτιώσουν την οικονομία, να προσελκύσουν επενδυτές και να θεμελιώσουν βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορούμε χωρίς την έρευνα. Δε γίνεται να δανειζόμαστε για να αγοράζουμε τα προϊόντα που μας πουλούν οι ξένοι όταν μπορούμε να τα παράγουμε εμείς οι ίδιοι». Αίτημα που συμμερίζονται άλλωστε όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Κρήτης και αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν βγαίνει και από τα χείλη κορυφαίων επιστημόνων, όπως ο κ. Ταβερναράκης.

Ο ίδιος εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον κ. Κώστα Φωτάκη σχολιάζοντας ότι «είναι στο τιμόνι κάποιος που ξέρει να οδηγεί. Προέρχεται από το χώρο της έρευνας, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Έχει εμπειρία, έχοντας υπηρετήσει από πολλά πόστα και ξέρει καλά τις ευρωπαϊκές δομές, καθώς μετέχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς επιτροπές στον τομέα της τεχνολογίας», σημειώνει στο βιογραφικό του νέου υπουργού ο κ. Ταβερναράκης, προσθέτοντας: «Δε θα υπήρχε πιο κατάλληλος. Θα κάνει σωστά τη δουλειά του, δε θα μεροληπτήσει σε βάρος κανενός και θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

Η FAZ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2014 είχε καταγραφεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση από τη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία ήταν ενδεικτική της δυναμικής του ΙΤΕ σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από τo δημοσίευμα του Nature.

Το άρθρο αναφέρονταν με κολακευτικά σχόλια ειδικά για το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, του οποίου διευθυντής διετέλεσε ο υφυπουργός πλέον Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην κορυφή, «εάν το κράτος δεν παρεμβαίνει υπερβολικά και αν παρέχει στήριξη στην ερευνητική ώθηση και τη δημιουργικότητα αντί να τις καταπνίγει». Προφητικό σχόλιο για τις εξελίξεις που έρχονται, καθώς πλέον η στήριξη στην έρευνα έχει και την απόδειξή της.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια