Καινοτομία

Fb:"Συγνώμη" για την αντιπαράθεση περί χρήσης πραγματικών ονομάτων

Τέλος στην αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική χρήσης πραγματικών ονομάτων του, η οποία ξεκίνησε μετά από διαμαρτυρίες drag queens και μελών της LGBT κοινότητας γενικότερα (από τα οποία είχε αφαιρεθεί η πρόσβαση στους λογαριασμούς τους), φαίνεται να δίνει το Facebook, ζητώντας συγνώμη και προαναγγέλλοντας αλλαγές.

Όπως αποκάλυψε το στέλεχος του κολοσσού Κρις Κοξ, πίσω από την αναταραχή κρύβεται serial reporter, ο οποίος για προσωπικούς του λόγους μέσα σε 3 μέρες ανέφερε ως αντικανονικούς όσους λογαριασμούς drag queens, drag kings και τρανς μπορούσε να εντοπίσει.

Ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία να ζητήσει συγνώμη από την επηρεασθείσα κοινότητα για τις δυσκολίες που πέρασαν τα μέλη της όσον αφορά στη διαχείριση των λογαριασμών τους στο Facebook τις τελευταίες εβδομάδες.

«Στις δύο εβδομάδες από τότε που προέκυψαν τα ζητήματα της πολιτικής χρήσης πραγματικών ονομάτων, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από πολλούς από εσάς σε αυτές τις κοινότητες και να κατανοήσουμε την πολιτική καλύτερα όσον αφορά στο πώς τη βιώνετε. Επίσης κατανοήσαμε πόσο οδυνηρό ήταν αυτό. Σας χρωστούμε μια καλύτερη υπηρεσία και μια καλύτερη εμπειρία στη χρήση του Facebook και θα διορθώσουμε τον τρόπο χειρισμού αυτής της πολιτικής, έτσι ώστε όσοι επηρεάζονται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Facebook όπως πριν», τόνισε.

Όπως είπε ο Κοξ, οι αναφορές αυτές ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές ψευδών ονομάτων που επεξεργάζεται το facebook κάθε εβδομάδα, με το 99% εκ των οποίων να είναι κακόβουλα άτομα που ασκούν πλαστοπροσωπία, εκφοβισμό, trolling, ενδοοικογενειακή βία, απάτες, χρησιμοποιούν ρητορική μίσους κ.ά. Η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητείται από τους λογαριασμούς να επιβεβαιώσουν ότι χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα υποβάλλοντας κάποιο στοιχείο ταυτοποίησης - όπως κι έγινε στο ζήτημα που προέκυψε με τα μέλη της LGBT κοινότητας.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση της εταιρείας ο Κοξ διευκρίνισε ότι «η πολιτική μας δεν ήταν ποτέ να απαιτούμε από όλους στο facebook να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους, από νομικής πλευράς, όνομα. Το πνεύμα της πολιτικής μας είναι όλοι στο facebook να χρησιμοποιούν το όνομα που χρησιμοποιούν στην πραγματική ζωή. Για τη Sister Roma, αυτό είναι το Sister Roma. Για τη Lil Miss Hot Mess, αυτό είναι το Lil miss Hot Mess».

Η αλλαγή στάσης του facebook έρχεται μετά από συνάντηση εκπροσώπων των drag queens με εκπρόσωπο της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, όπου του παρέδωσαν ψήφισμα με πλήθος υπογραφών υπέρ της αλλαγής των κανονισμών, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι πολλά μέλη της LGBT κοινότητας φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους ονόματα για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και για απειλές κατά της ζωής τους που έχουν δεχτεί. Ο Κοξ από την πλευρά του τόνισε στη νέα του ανακοίνωση ότι «χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη από τον κανονισμό για τα ονόματα που επιτρέπονται στο facebook, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται και τηρείται η πολιτική προστασίας των μελών του δικτύου», προαναγγέλλοντας την ανάπτυξη μηχανισμού που θα «συλλαμβάνει» serial reporters. Like στην ανακοίνωση δεν παρέλειψε να κάνει και ο εμπνευστής του Μαρκ Ζούκεμπεργκ!

Τα νέα, σύμφωνα με το tvxs.gr, δέχτηκε με ευχαρίστηση η LGBT κοινότητα με την ακτιβίστρια της αμερικανικής κοινότητας των drag queens, Sister Roma, να χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά τα νέα για τη συνθηκολόγηση του αμερικανικού κολοσσού και ως ένα γιγάντιο θέμα στην κατεύθυνση των δικαιωμάτων.  Πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους στη σελίδα της Sister Roma για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί πιστεύοντας ότι αποτελεί επικοινωνιακή πολιτική του facebook ώστε να μη φύγουν μέλη του προς το αντίπαλο δέος που υψώνεται απειλητικά, το Ello.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια