default-image

Καλλιεργώντας... μικροοργανισμούς στο Google

Επιστήμη
Καλλιεργώντας... μικροοργανισμούς στο Google

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα γνωστά πιατάκια, στα οποία γίνονται οι καλλιέργειες μικροοργανισμών, έχουν αντικατασταθεί σήμερα τα γράμματα της Google, που τιμά το βακτηριολόγο Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 161 χρόνια.

Το «τρυβλίο Πέτρι» είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οφείλει το όνομα του στο γερμανό βακτηριολόγο, ο οποίος πραγματοποίησε αυτή την εφεύρεση όταν εργαζόταν ως βοηθός του Ρόμπερτ Κοχ.

Σε αυτό τοποθετείται θρεπτικό υλικό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν. Σαν βάση του θρεπτικού υλικού τοποθετείται υγρό άγαρ. Τα δισκία τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκολάψεως και πάνω τους σχηματίζονται αποικίες μικροοργανισμών με μορφή κηλίδων. Το τρυβλίο Πέτρι χρησιμοποιείται και στα εργαστήρια χημείας. Σε αυτά περιλαμβάνει βάση και καπάκι και η κύρια χρήση του είναι η φύλαξη ταινιών διηθητικού χαρτιού στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αντιδραστήρια.

Ο διάσημος βακτηριολόγος σπούδασε ιατρική και πήρε το πτυχίο του το 1976, ενώ από το 1877 έως το 1879 εργάστηκε ως βοηθός του θεμελιωτή και πατέρα της σύγχρονης βακτηριολογίας και μικροβιολογίας Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο. Στη συνέχεια ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού γιατρού.

Ο Πετρι πέθανε στο Τσάιτς της Σαξωνίας στην ανατολική Γερμανία στις 20 Δεκεμβρίου 1921, σε ηλικία σε ηλικία 69 ετών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News