Καινοτομία

Σε υπολογιστή κβαντικής φυσικής επενδύει η Google

Την απόφασή της να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός υπολογιστή που θα χρησιμοποιεί κβαντική φυσική και θα μπορεί να λειτουργεί 3.600 φορές γρηγορότερα από τους συμβατικούς Η/Υ πήρε η Google.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, η επένδυση θα κοστίσει 15 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 11,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο νέος υπερ-υπολογιστής θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της NASA στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Μάλιστα, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος συμμετέχει και αυτή από κοινού με την Google στο εγχείρημα για την κατασκευή του υπολογιστή που θα διαθέτει διπλό επεξεργαστή D-Wave.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα μπορεί να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το πείραμα της Google και της NASA με την κατασκευή του νέου υπερ-υπολογιστή αποσκοπεί κυρίως στην πρόοδο της έρευνας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Με λίγα λόγια, η ικανότητα ενός υπερ-υπολογιστή να λειτουργεί 3.600 φορές πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους συμβατικούς, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιθανόν να του επιτρέψει να δέχεται ανθρώπινες φωνητικές εντολές και να δίνει απαντήσεις σε πολυσύνθετα ερωτήματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια