default-image

Χάκερ άρπαξαν 45 εκατ. δολάρια από ΑΤΜ σε 27 χώρες

Κόσμος
Χάκερ άρπαξαν 45 εκατ. δολάρια από ΑΤΜ σε 27 χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια έκλεψε μια συμμορία από τράπεζες σε 27 χώρες. Μόνο που αυτή τη φορά οι ληστές δε χρησιμοποίησαν όπλα αλλά… ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, μια συμμορία χάκερ κατάφερε να μπει στα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών αποκτώντας πρόσβαση σε στοιχεία προπληρωμένων χρεωστικών καρτών και να κάνει αναλήψεις από χιλιάδες ΑΤΜ σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της συμμορίας στη συνέχεια "ξέπλεναν" τα χρήματα αγοράζοντας είδη πολυτελείας όπως πανάκριβα ρολόγια και αυτοκίνητα.

Η αποκάλυψη έγινε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον οκτώ ανδρών, επτά από τους οποίους έχουν ήδη συλληφθεί. Για τον όγδοο υπάρχουν πληροφορίες ότι δολοφονήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία στις 27 Απριλίου.

Εκτιμάται ότι οι αρχηγοί της οργάνωσης βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και πως οι συλληφθέντες αποτελούσαν μέλη του αμερικανικού πυρήνα της οργάνωσης.

Σε μία από τις πολλές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών, μέσα σε μόλις 10 ώρες οι ληστές άντλησαν 40 εκατομμύρια δολάρια από ΑΤΜ σε 24 διαφορετικές χώρες και με 36.000 διαφορετικές συναλλαγές.

Οι εισαγγελικές Αρχές κάνουν λόγο για χάκερ με «χειρουργική ακρίβεια» και επισημαίνουν την ταχύτητα αλλά και τον τρόπο συνεργασίας ώστε να εκτελέσουν δραστηριότητες ταυτόχρονα σε 27 χώρες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η οργάνωση "μπήκε" στα ηλεκτρονικά συστήματα δύο εταιρειών που επεξεργάζονται στοιχεία πιστωτικών καρτών. Στη συνέχεια αύξησαν τα πιστωτικά όρια των καρτών και τα όρια αναλήψεων για προπληρωμένες κάρτες Mastercard τις οποίες είχε εκδώσει η Bank of Muscat του Ομάν και η National Bank of Ras Al Khaimah PSC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έπειτα με ψεύτικες πιστωτικές κάρτες ανά τον κόσμο μπόρεσαν να εκταμιεύσουν εκατομμύρια δολάρια από ΑΤΜ μέσα σε λίγες ώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News