Εθνικές Εκλογές 2023 - Κρήτη

Εκλογές 2023: Πρωτιά στο Ρέθυμνο μετά από 16 χρόνια - Με 37,1% έκοψε πρώτη το "νήμα" η Νέα Δημοκρατία

Πρώτη δύναμη και μάλιστα με διαφορά περίπου 15 μονάδων από το δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε μετά από 16 χρόνια η Ν.Δ. στο Ρέθυμνο - Έκανε την έκπληξη το ΠΑΣΟΚ που πήρε τη δεύτερη έδρα του νομού από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη δύναμη και μάλιστα με διαφορά περίπου 15 μονάδων από το δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε μετά από 16 χρόνια η Ν.Δ. στο Ρέθυμνο, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 37,1%, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει την έκπληξη και, έπειτα από τη “μάχη στήθος με στήθος” που έδωσε με τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατακτά τελικά τη δεύτερη θέση με ποσοστό της τάξης του 21,47%, κερδίζοντας τη δεύτερη κοινοβουλευτική έδρα του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, θρίαμβοι περηφάνιας και χαράς για το κόμμα της Ν.Δ. ακούστηκαν από το Ρέθυμνο από ψηφοφόρους και στελέχη επειδή κατάφερε και κέρδισε την πρώτη θέση, με διαφορά περίπου 15 μονάδων από το δεύτερο κόμμα.

Η κάλπη της απλής αναλογικής κατέταξε στους ηττημένους της εκλογικής βραδιάς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τελικά την έδρα με 215 ψήφους διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Η κάλπη στον νομό Ρεθύμνου έβγαλε τα εξής αποτελέσματα: Πρώτη η Ν.Δ. με ποσοστό 37,1% (18.092 ψήφους), δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 21,47% (10.470 ψήφους), τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ποσοστό 21,03% (10.255 ψήφους) και τέταρτο αναδείχτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ποσοστό 4,44% (2.163 ψήφους).

Ανάλυση αποτελεσμάτων

Πρώτη δύναμη μετά από 16 ολόκληρα χρόνια αναδείχτηκε και με διαφορά στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Ν.Δ. στο Ρέθυμνο που συγκέντρωσε 18.092 ψήφους και ποσοστό 37,10%, ενώ η μεγάλη έκπληξη της εκλογικής βραδιάς ήταν η επαναφορά της έδρας - μετά από 11 χρόνια - στο ΠΑΣΟΚ, που από το 9,82% στις εκλογές του 2019 εκτόξευσε τα ποσοστά του στο 21,47%, συγκεντρώνοντας 10.470 ψήφους. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πίσω του με 215 ψήφους διαφορά, μιας και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που έχασε την έδρα στο Ρέθυμνο συγκέντρωσε 10.255 ψήφους και ποσοστό 21,03%. Ο επανεκλεγείς βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ευχαρίστησε τους κατοίκους του Ρεθύμνου που τον τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ έστειλε μήνυμα πως η Ν.Δ. θα εργαστεί με την ίδια ζέση και τα επόμενα 4 χρόνια που ακολουθούν.

«Θέλω να δηλώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν οι Ρεθυμνιώτες και οι Ρεθυμνιώτισσες, οι οποίοι ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Θεωρώ πως η νίκη είναι προϊόν του έργου που έγινε την προηγούμενη τετραετία. Ήταν ένα έργο κυρίως υποδομών που σε συνδυασμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή το Ρέθυμνο είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Θεωρώ πως η ευθύνη την επόμενη τετραετία είναι μεγάλη. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση και τα επόμενα 4 χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουμε την καθημερινότητα του Ρεθύμνου», είπε.

«Καταφέραμε το ακατόρθωτο» - Πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ

Ευχαριστημένο εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Γιάννης Λίτινας, που υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά που έβγαλε ουσιαστικά αποδέχτηκε τα αιτήματα της κοινωνίας.

«Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του στο Ρέθυμνο, καθώς τα αιτήματα που έβαλε και η παράταξη και ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι αιτήματα της κοινωνίας. Και η κοινωνία τα αποδέχτηκε και αποδείχτηκε πως η δημοκρατική παράταξη πρέπει να αναγεννηθεί, να ανανεωθεί και να είναι πάντα παρούσα», υποστήριξε.

Μετά την άνετη νίκη της Ν.Δ. και στο Ρέθυμνο, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θα βρεθεί για 5η συνεχή φορά στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του 89,45% των εκλογικών τμημάτων συγκεντρώνει 10.040 σταυρούς προτίμησης, ενώ, μετά από ένα ολονύκτιο “θρίλερ” μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου θα ορκιστεί ο Μανόλης Χνάρης από το ΠΑΣΟΚ, που συγκέντρωσε 4.963 ψήφους.

Η κατάκτηση της μίας εκ των δύο εδρών στο Ρέθυμνο γιορτάστηκε δεόντως στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Εδώ στο Ρέθυμνο καταφέραμε το ακατόρθωτο. Ήταν στόχος μας άλλωστε και βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση των ποσοστών μας κατά 150%. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους». Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, ενίσχυσε τη δύναμή του στο Ρέθυμνο, συγκεντρώνοντας 2.163 ψήφους και ποσοστό 4,44%.

Σχόλια